Ако искате да видите прогреса в действие, понякога е достатъчно само да хвърлите поглед на това как са изглеждали предметите в дома ни преди век и по-малко. Първите тренажори, радиото и компютърът – нека видим 15 предмета от бита, които са се променили до неузнаваемост

Вижте още: Пет катастрофи с огромна полза за науката

В началото на ХХ век в Швеция и Дания карат педални кънки Takypod, изобретени от Едуард Петрини. Не, това не е първообраза на сегуей, а на съвременните ролкови кънки.

През 1956 г. IBM представя представя първият харддиск, направен от железни магнитни дискове. Той тежи над 1 тон и разполага с 5 мегабайта памет. След малко повече от половин век най-слабият iPhone 5S тежи 112 гр и има 16 гигабайта памет – 3 200 пъти повече.

През 1917 г., когато е изобретена, спасителната възглавница изглежда така. Макар че е по-правилно да говорим за спасителнен матрак.

Един пт първите масови калкулатори е този Marchant XLA (1913 год),м предназначен за големите магазини и банки. Той се продавал с инструкция за употреба, дебела 130 страници.

Първата електрическа бормашина от германска фирма Fein (1895). През XIX век, дори и работните инструменти, изглеждат като скъпи мебели.

Вижте още: Осем изобретения, които никога не са се нуждаели от подобрения

Една от първите електрически перални машини Thor (1908 год) имала дървен барабан. Огромната му теххническа новост се състояла в това, че можел да прави осем оборота на едната страна и после осем обратно. Той бил съединен с електродвигателния вал с лост.

Вижте още: Изненадващият произход на 10 технологични гиганта

Първата косачка за трева (1916) вила използвана експериментално няколко седмици в Ботаническата градина в Мисури. Тя била толкова шумна, че скоро се наложило да бъде спряна.

Първият локатор в САЩ се появява през 1921 г. и е звуков. САЩ яазят с такива радари въздушното си пространство близо век.

Първият работещ принтер в историята е създаден на базата на изобретение на математика Чарлз Бейбидж през 1834 г. Тази огромна машина има функция за автоматичен печат и се нарича „разносна машина“. Колкото и да е странно това е само част от модела. В пълния си вид той е събран едва 150 г. по-късно по стари чертежи.

През 1905 год. Карл-Людвиг Неслер показва своето изобретение: апаратно химическо къдрене. По време на представянето на първото устройство, върху косата на модела има 20 дълги и доста тежки месингови пръти, свързани към електрически нагревател. Цялата процедура трае около пет часа.

Вижте още: Изобретателите с най-много патенти

Първият тостер на компанията Frary & Clark (1924 год) е може би и най-красивият в историята на уреда.

Вижте още: Десет изобретения променили света

КулатаВорденклиф (1901–1917 г.) е първата безжична телекомуникационна кула, проектирана от Никола Тесла и предназначена за търговска трансатлантическата телефония, излъчване и демонстрация на безжично предаване на електрическа енергия. Просто казано – така са изглеждали клетките на телекомуникационните оператори преди сто години.

На този кадър от 1921 г. можете да видите как изглежда портативно радио, монтирано на детска количка, вероятно за да осигури приспиването на бебето.

Първите спортни тренажори се появяват 1893 г. , създадени от шведския лекар Густав Цантер. Те се позват с голяма популярност сред стокхолмската аристокрация,

Това не са първите калкулатори, а първите лаптопи Gavilan (1983 год.) и Grid compass (1982 год.).

Вижте още: Осем изобретения, които не знаете, че принадлежат на жени