Британски тийнейджър се превърна в най-младия човек, покорил Южния полюс.

16-годишният Луис Кларк от Бристол прекара почти 50 дни в каране на ски средно по осем часа на ден при температури до – 50 градуса и ураганни ветрове от близо 200 км в час.

Рекордът беше поставен в събота, когато британецът покори американската станция "Скот Амундсен". Според баща му - Стивън, Луис е бил "наистина мотивиран да го направи".

Освен рекорда, награда за постижението на тийнейджъра в събота била първата му истинска храна от почти седем седмици - спагети болонезе. Той съобщил на родителите си, че е „много развълнуван“ и най-после се намира в загрята палатка.

По време на пътуването си, което започна на 2 декември, Луис преодоля близо 1130 километра. Той се придвижваше заедно с опитния си водач Карл Алви по маршрута Hercules Inlet.

Въпреки месеците на интензивно обучение, Луис се е борил с кашлица, причинена от голямата надморска височина и е счупил ските си. "Знаех, че ще бъде трудно, но беше по-трудно, отколкото си мислех", призна той.

Това не е първият световен рекорд на Луис. През 2010 г. той и пет други 12-годишни деца от Бристол се превърнаха в най-младата щафета, преплувала Ламанша.

Кларк счупи рекорда на 18-годишната канадка Сара Макнеър-Ландри, който тя постави през 2005 г. Луис ще кандидатства за Книгата на рекордите Гинес, за да бъде записано официално постижението му.

Той ще се прибере в родината си на 24 януари.