Всички знаем, че домът на Дядо Коледа се намира на Северния полюс. На кой точно обаче е разумният въпрос, който си задаваме, след като се оказва, че само в САЩ има цели три населени места, които се наричат Северен полюс (North Pole).

Хайде да ги разгледаме заедно.

North Pole, Ню Йорк

Това е малко селце, намиращо се в американския щат Ню Йорк, в близост до Уилмингтън. То не разполага с училище, банка или полицейски участък, но пък има главната си атракция – Работилницата на Дядо Коледа.

Това е най-старият увеселителен парк в Щатите. Създаден е през 1949 г. Идеята идва от баща, който разказва на дъщеря си за малко мече, посетило Дядо Коледа на Северния полюс.

North Pole, Аляска

Провери тук дали Дядо Коледа в момента се намира на Северния полюс

Всъщност, това населено място е много по-близо до истинския Северен полюс, отколкото North Pole в Ню Йорк.

Най-голямата атракция в града е магазин за подаръци, наречен Santa Claus House (Къщата на Дядо Коледа). Върху него се намира най-голямата статуя в света на Добрия старец, направена от фибростъкло.

Всяка година тук се получават милиони писма, адресирани до Дядо Коледа. Градът рекламира пощенския си код – 99705, като истинския адрес на стареца.

North Pole, Колорадо

Въпреки че се намира в близост до връх Пайк в Колорадо, тоест доста далеч на юг, този Северен полюс е пълен с коледно настроение.

Основната атракция тук е Santa's Workshop (Работилницата на Дядо Коледа) - малък увеселителен парк, изглеждащ като истинско селце. В него са разположени магазини за играчки, украса и бонбони, както и самата работилница на Добрия старец.

Тук се намира и виенско колело, разположено на най-голяма надморска височина в света. Атракциите включват също и куклени представления, гигантска пързалка, замък и други.