През повече от 400 години, от началото на XV в. до средата XIX в., Земята е била поразявана от един необичаен метеорологичен феномен: мини ледникови епохи. Този период, който засяга Европа и Северна Америка, е белязан от значително застудяване през зимата и кратки лета. По-специално по време на периода, наречен „минимум на Маундер“, приблизително между 1645-1715 г., се наблюдава значителен спад на броя на слънчевите петна. По това време зимите са толкова студени, че Земята практически е замръзвала.

Възможна ли е нова ледникова епоха? Ако вярваме на учените на НАСА -да, съобщава The Daily Mail. В действителност, както подчертават учените от американската агенция, настоящата слънчева активност е на най-ниското си ниво от един век.

Учените уверяват, че наблюденията показват, че Слънцето се намира в много подобни условия както през периода, който наричаме „минимум на Маундер“.

По този начин 2013 г. е била годината на "слънчевия максимум" и те определят вероятността за значителни температурни изменения на около 20%. Ричард Харисън от Rutherford Appleton Laboratory, уверява пред Би Би Си, че "никога не съм виждал подобно нещо за повече от тридесет години работа". "Отиваме направо към много сурови зими, къми мини ледникова епоха", заявява ученият.

По-конкретно броят на слънчевите петна намалява значително от 2011 г., а слънчевите изригвания стават все по-редки и незначителни. Това кара учени като Майк Локууд от Университета в Ридинг да смятат, „до 40 години, има около 10-20% вероятност да се върнем към ледена епоха като тази по време на минимума на Маундер“.

През миналата година НАСА вече предупреди, че „нещо неочаквано“ се случва със Слънцето.

Вижте още: Нова икономическа заплаха идва от ...Слънцето