Турските активи задълбочиха загубите си, а турската лира достигна нов исторически минимум спрямо долара, след новата вълна от протести в страната. Корупционният скандал, развихрил се в края на миналата година, вече струва на Турция 46.5 милиарда долара според специалисти.

Поне 12 души са били задържани по време на протести през уикенда, като полицията е използвала сълзотворен газ за разпръсване на протестиращите.

Турската лира се обезцени с 0.8% днес, достигайки рекорден минимум от 2.2508 спрямо щатския долар.

Размириците в югоизточната ни съседка доведоха до обезценка на националната валута с над 10% за последния месец, като в същото време направиха турския дълг относително по-скъп.

Утре ще се проведе заседанието на турската централна банка, като в изказванията на институцията от миналия месец пролича позицията да не повишава лихвите в страната. Очакванията на пазара са банката да запази нивото на лихвите в страната без промяна при 7.75% на годишна база.

Турската икономика е силна и не би изпаднала в криза, дори и при „значителни усилия“ от страна на политиците, според ръководителя на централната финансова институция.

Лирата поевтия с 22% за последната една година, като се нарежда сред най-поевтиняващите валути в света за този период.

Лихвите по двегодишните турски облигации се повишиха с 11 базисни пункта до 10.15%, което е най-високото им ниво от 6 януари насам.

Турският частен сектор има дълг в размер на 255 милиона долара и поевтиняването на лирата затруднява сериозно бизнеса на компаниите с кредити в чуждестранна валута.