Данните за цените на имотите на Стария континент показват тенденция на забавяне на спада. Имотите в еврозоната са се понижили с 1.3% на годишна база през третото тримесечие спрямо спада им с 2.4% през второто тримесечие и 2.6% през първото, според данни на Евростат.

„Имотните пазари в Европа се възстановяват подобно на пазарите в САЩ“, коментира Робърт Бруска, главен икономист в FAO Economics. „Това най-вероятно ще е положително за благосъстоянието на домакинствата и може да ги направи по-уверени в потреблението им. Все още е рано обаче да сме прекалено оптимистично настроени“, допълва още специалистът.

На тримесечна база цените на имотите в еврозоната са се повишили с 0.6%, което е най-ускореният им ръст от второто тримесечие на 2011 г.

Въпреки позитивния тренд, цените през третото тримесечие все още са с 5% под пика им от 2008 г., според данните на Евростат.

Най-голям спад на годишна база са регистрирали имотите в Кипър, понижили се с 8% през третото тримесечие, а във Франция понижението е от 1.4%.

У нас цените на имотите са се понижили с 1% на тримесечна база през третото тримесечие на миналата година, както и с 3% на годишна база.