Британската полиция наема празни апартаменти и къщи и ги подрежда с мебели, техника и камери за наблюдение. Когато крадец влезе в къщата, алармата се задейства, а полицията успява да го хване на местопрестъплението. Обикновено престъпниците веднага се признават за виновни.

Полицията в Лийдс започва да залага такива капани през ноември 2007 година. Преди това, местните органи на реда експериментирали с автомобили като стръв за крадци и добрите резултати ги вдъхновили да повторят и с жилищни помещения.

Първият задържан в жилище клопка е 16-годишен тийнейджър. От 2009 г. до 2010 г., нивото на кражби в града се е понижило с 16%.

Оборудване

Всички ценности в къщата се обработват със спрей SmartWater , който се вижда само под ултравиолетова светлина и трудно се отмива и са оборудвани с GPS. Ако крадецът успее да избяга, полицията има шанс да го проследи. Под ултравиолетова лампа, следите от местопрестъплението изглеждат така:

Обзавеждането на къща или апартамент капан струва около 8000 паунда. Това обикновено включва следното:

- Лаптоп, плазмен телевизор или аудио система;

- GPS;

- мебели за жилищен апартамент;

- камери за наблюдение;

- SmartWater спрей за дръжките на вратите и примамките.

Ефектите

Според полицията наличието на примамки прави за крадците неатрактивни и останалите жилища в района: престъпниците започват да се опасяват, че всеки от тях може да е капан. Освен това, тази тактика засилва положителния образ на полицията и позволява на жителите да се чувстват по-сигурни.

Разбира се системата невинаги се оказва ефективна. Някои къщи привличат вниманието на крадците веднага, докато други могат да стоят непокътнати в продължение на няколко месеца и години. Освен това, опитните крадци, които винаги са внимателно подготвени за всяка кражба, лесно могат да разберат, че в апартамента в действителност не живее никой.

Аналог

Полицията в Лондон откри в северния район фалшив музикален магазин, наречен The Boombox, в който работят ченгета под прикритие, и освен това е оборудван с допълнителна стая, където се събират членове на улични банди. Една година по-късно, в магазина бяха арестувани 37 наркодилъри.