По време на 11-те седмици на зимата и пролетта на 2013 г. дързък и смел крадец държи в страх много офиси на банки в залива в Ню Йорк. Той върши своите престъпления така умело, че нито веднъж не предизвиква подозрение, нито вдига тревога. Всъщност, кражбите обикновено не били забелязвани веднага, съобщава The New York Times.

И всичко това, защото крадецът изобщо не се опитвал да присвои за себе си това, което банките пазят най-грижливо – парите. Това, което било задигнато при обирите, може да предизвика само недоумение. Защото нашият герой изнасял това, на което останалите крадци не биха обърнали и най-малко внимание.

Като цяло, мистериозният крадец се интересувал само от ... изтривалките, разположени на предните врати на повечето банки. Полицията по-късно състави списък на жертвите, който включва шест банкови организации.

"Тридесет и седем случая на кражби на изтривалки", съобщи говорител на най-старата финансова институция на Америка JP Morgan Chase.

Не е известно точно колко време е минало, докато някой обърне внимание на честотата, с която изтривалките изчезвали. Навярно това е станало в някой дъждовен ден. И едва тогава някой мениджър на банков офис е открил необичайно нарасналите покупки на изтривалки, които все ги няма.

И накрая, някой се заел с тази история и първото оплакване за кражба на такъв полезен предмет от домакинството е регистрирана на 4 март. Кражбата била извършена в полунощ в офис на Madison Avenue. Първо, похитителят откраднал изтривалката, а шест дни по-късно се върнал за втората в следобедните часове.

Крадецът действал основно в Манхатън, без да се притеснява нито от присъствието на хора на улицата, нито от видимостта, нито от камерите. Нахалникът крадял изтривалките под краката на хората в часа пик на оживения булевард, два пъти откраднал килимчето на банка, разположена на Бродуей срещу кметството и за пет посещения на една финансова институция си тръгнал с шест изтривалки.

Когато имал нужда от кредитна карта, крадецът винаги ползвал една и съща, открадната от чантата на жена на Пенсилванската гара. Всъщност точно по това полицията проследила кога крадецът влиза в банките, за да краде изтривалките им.

На 25 май около 09:00 часа служител по сигурността на един от клоновете на JP Morgan Chase в близост доУолстрийт се обадил на 911, за да обяви поредната кражба. Оказало се, че наблизо има служител на полицейски патрул, който успява бързо да хване крадеца с откраднатата изтривалка близо до Бродуей. До края на деня, той вече е обвиняем.

Оказва се, че това 55-годишен мъж на име Уилям Футман, осъждан за трафик на наркотици и с дълъг стаж в затвора. Последния път той бил осъден през 2001 г. за трафик на наркотици и освободен само преди три години.

Мъжът обаче признава за само седем от кражбите. Той обяснил, че ги продавал на винарски магазин по 30 долара парчето, защото там подовете често се мокрели. Обяснил, че му се налага да прави това, защото е беден и има 15 дъщери. Пред полицията обаче не могъл да се сети дори и за едно име на своя дъщеря.