Млад мъж се разхожда с ръце в джобовете по тротоара пред банковия клон и оглежда сградата. Влиза в съседния магазин. После прави едно кръгче из салоните, без да тегли или внася пари. Същият човек е видян да слиза по вътрешното стълбище към мазетата на съседната жилищна кооперация.

Ако всичко това се е случвало и не е правило впечатление на никого от банката, някой уикенд или след няколкодневни празници клонът може да осъмне разбит и обран. "До всяка банка дебне крадец или най-малкото - съгледвач на крадците, пратен, за да открие слабото място в охраната", казват криминалистите.

Теорията им е основана на практиката от зачестилите бандитски удари. При последния от тях - навръх Великден, само щастлива случайност спаси от разбиване клона на Алианц банк на столичния булевард "Джеймс Баучър".

Трион в гипсова стена

Както писа "Труд", двама обирджии бяха задържани от полицейски патрул. Ченгетата от Четвърто РПУ минавали оттам и забелязали Д. Ц. (33 г.), по прякор Испанеца, и 35-годишния П. С., наричан Президента, да се мотаят безцелно в безлюдния район и решили да ги проверят.

Намерили по джобовете им маски и радиостанции, както и връзка ключове. Оказало се, че те са за вратата на съседното до банката магазинче, което от години се давало под наем.

Не е ясно как двамата крими герои се снабдили с ключове за помещението. Облепили витрините отвътре с вестници, все едно, че правят ремонт и почнали да копаят дупка, през която да проникнат в банковия клон.

Сякаш за тяхно улеснение общата стена била направена от гипсови блокчета, които направо се режат с трион. Когато ченгетата влезли, заварили режещият инструмент да стърчи от дупката.

"Със сигурност някой е попаднал на информацията, че магазинчето до банката отдавна се дава под наем. Сградата и районът около нея е наблюдаван поне от няколко седмици, преди престъпниците да задействат своя план", казаха разследващи.

Както в повечето банкови обири засега не е изключена и версията, че Испанеца и Президента са имали информация от вътрешен човек.

МВР следи само фирми за охрана

Изискванията за сигурността на банките е уредена в съвместна Наредба I-171 от 2001 г. на МВР и БНБ, поясниха експерти пред "Труд" вчера. Документът вменява на отговорниците по сигурността, каквито има във всяка банка, сами да преценяват дали купените или наети помещения са с подходящи стени, къде да се монтират решетки, щори и т.н.

Според наредбата по-дебели от обичайното трябва да са стените само на помещенията, използвани за трезори, ако те имат връзка с други части на сградата и не е възможно да се отделят от обходен коридор.

Полицаи могат да участват в обследвания или да правят проверки на частните фирми и техните алармени системи по клоновете, както и на коли и гардове, които извършват инкасова дейност.

Седем банкови обирджии, които се радваха на чудесен живот

Ако се открие пробив във физическата защита - например, че липсва бронирано стъкло на касово помещение, ченгетата връчват предписание на охранителната фирма и банката със срок за отстраняване на нередността.

Почеркът на Испанеца и Президента прозира поне в два банкови обира, извършени през тази и миналата година в София, споделиха криминалисти. Престъпното дуо е заподозряно за двата последователни удара по клона на Токуда банк на улица "Ами Буе", близо до хотел "Славия".

На 1 март тази година вечерта - два дни преди националния празник, вратата на банката бе разбита, но апашите не успяха да влязат вътре, тъй като при взлома се включила алармата.

На 11 април нападателите се върнаха, снабдени с по-добра техника за заглушаване на частния СОТ. Тогава те успяха да влязат в клона, пак след счупване на входната врата, и да задигнат 28 хил. лв.

Другият голям обир, за когото се търсени улики срещу Испанеца и Президента, бе извършен на 10 декември миналата година в клона на Банка ДСК в кв. "Красно село". Бандитите тогава нахлуха в сградата през кабинка с банкомат и пробиха дупка в стената на обществения трезор.

Когато стигнали до това помещение обаче, ги чакала неприятна изненада. Вътре имало само 8 касети, тъй като месец преди нападението от управата на клона решили да изместят касетите в друго, по-подходящо помещение.

Останали само сейфовете, чиито собственици в момента били в чужбина и преместването не можело да стане в отсъствието им. В този случай не стана ясно какво са успели да задигнат обирджиите.

Испанеца и Президента са от кв. "Люлин", откъдето се оказаха и по-голямата част от заловените при операция "Защитените" през юли 2011 г. Тогава полицията хвана 10 души малко преди да нахлуят в клона на Банка ДСК на ул. "Батенберг". До вчера не бе установена връзка на двамата задържани люлинци с бандата на "Защитените".

Гардове да проверяват съмнителни лица

Частните охранителни фирми, които работят по договори с банки, обществени трезори и имат денонощно видеонаблюдение, са задължени да следят за съмнителни лица. Това са хора, които се навъртат без работа из салоните, снимат, влизат в контакти със служители и т.н.", обясниха от националната полиция.

Специално внимание трябва да се обръща на помещения, съседни на касовото. Същото важи и за места с банкомати.

"От няколко години се наложи практика частни фирми, които работят по договор с банка, да наемат полицейския СОД като подизпълнител - тоест да реагира при сигнал на алармената инсталация. Необходимо е тази практика да се прекрати, тъй като се размива отговорността.

Наша служба може да се ангажира с даден обект, само ако експертите ни преди това са го обследвали, открили са някакви слабости и рискове", казаха полицаи.

И банкоматите са на прицел

За да се обере банка, понякога са нужни скъпи инструменти, заглушителна техника и седмици наблюдение. Но за да се изпразни банкомат, са достатъчни здраво въже и мощен автомобил. Това показват последните случаи на нападения над устройства за теглене на пари в брой.

Криминалисти наричат този метод "Пернишки", тъй като в миньорския град бе извършено първото подобно посегателство. На 30 юли миналата година банков клон в пернишкия квартал "Изток" осъмна разбит.

Към 2 ч. апашите проникнали в преддверието, до което има 24-часов достъп за желаещите да теглят пари. Банкоматът бил завързан за микробус, с който започнали да го теглят. Малко преди устройството да бъде откъртено от постамента, металното въже строшило входната врата.

82-годишна пенсионерка осуети банков обир

По същото време по улицата минавал полицейски патрул. Ченгетата чули звука от строшени стъкла и видели микробуса пред банката. Насочили се натам, бандитите спрели акцията, метнали се в лека кола и отпрашили.

Последваха още няколко подобни опита в столицата. Някои от бандитите бяха още по-брутални, като дори взривиха два банкомата.

Според полицаи методът за връзване на АТМ устройства с въже към автомобил, изтръгване от постамента и влаченето му е копиран от филма "Бързи и яростни 5 - Удар в Рио". Екшънът е от 2011 г. и в него двама от главните герои с мощни коли отвличат по този начин огромен сейф с парите на наркобарон.

Киното вдъхновява обири

Още от Античността великите мислители започнали да твърдят, че изкуството подражава на живота. Доста по-късно големият Оскар Уайлд обаче е казал: "Животът подражава на изкуството много повече, отколкото изкуството подражава на живота."

Е, оказва се прав. Особено когато говорим за седмото изкуство и банковите обири. Те са вдъхновявали не един режисьор, но и не един филм е успял да запали крадец да обере банка.

Филмът на Бен Афлек "Градът" (2010 г.), например, изглежда сериозно е "подтикнал" двама млади към престъпление. 28-годишният Линдън Уесли и бившата му годеница Наваша Едуардс, ограбили клон на банка "Чейс" в градчето Кънтри Клуб Хилс в щата Илинойс, САЩ през 2011г.

Те били облечени като монахини, със страховити пластмасови маски на лицата и с ръкавици - точно като обирджиите във филма на Афлек. Това доказват и снимките от грабежа, с които разполагали във ФБР. Тъкмо заради изкопираната маскировка полицаите нямало как да видят нито една подробност, която да използват, за да ги разпознаят.

Те нямало как дори да определят дали са чернокожи или не. Крадците се втурнали в банката и наредили на персонала да напълни една чанта с пари в брой, след което избягали. Полицията обаче не разкрила стойността на откраднатата сума.

Индийски филм пък успява силно да вдъхнови друг банков обир, който се смята за един от най-големите и най-сензационните грабежи на банки в криминалната история на щата Керала в Индия. Лидерът на обирджиите сам признал, че групата му е взела идеята от боливудския филм Dhoom.

В ранните часове на 30 декември 2007 г. крадците изрязали голяма дупка в пода на банката, която била на втория етаж на сградата. На първия етаж имало ресторант, който четиримата обирджии предварително наели.

Те задигнали от банката 80 кг злато и 46 411 долара. Отмъкнали парите точно като във филма - правейки дупка в пода на банката и измъквайки ценностите от сградата през новогодишната нощ.

Няма как да минем и без обир, изкопиран от емблематичния "Бандата на Оушън". Тъкмо от него са вдъхновени други четирима обирджии, двама от които студенти. Те извършват сложен грабеж в Канпур, Индия. Докато задигали парите, пръстите им били облепени с тиксо, за да не оставят отпечатъци, и носели каски и очила, за да не ги разпознаят.

Помежду си говорели със слушалки, а веднага след обира унищожили СИМ картите си и се разпръснали. След като били заловени от полицията, сами признали, че деянието им е изцяло вдъхновено от филма на Стивън Содърбърг. Единият от двамата студенти от групата казал, че е използвал част от откраднатите пари, за да плати таксата си в колежа.