Доларът ограничи най-голямото си седмично понижение спрямо йената от октомври насам на фона на спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще реши да ограничи стимулите за икономиката на срещата си през следващата седмица, дори и след като данни показаха, че икономическият растеж се забавя.

Йената вчера поскъпна спрямо повечето основни валути, след като инвеститорите потърсиха сигурността на активите на страната на фона на пониженията на развиващите се пазари.

Изнесени вчера данни показаха, че броят на американците, които продължават да получават помощи за безработица неочаквано се е повишил, след като по-рано през месеца стана ясно, че щатската икономика е създала по-малко нови работни места от очакваното.

Доларът поскъпна с 0.1% до 103.37 йени по-рано днес, в сравнение с вчера, когато се понижи с 1.2%. Щатската валута е на път да запише понижение от 0.9% за седмицата. Доларът нарасна с 0.1% до 1.3683 долара за евро, ограничавайки загубата си от 17 януари насам до 1%. Йената остана почти без промяна на ниво от 141.46 йени за евро в сравнение с 141.44 преди това и е на път да запише понижение от 0.1% за седмицата.

Фед ще ограничава стойността на изкупуваните всеки месец държавни облигации с по 10 млрд. долара на всяка своя среща, като в крайна сметка ще сложи края на програмата още през тази година, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Следващата среща на Фед е на 28-29 януари.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработица, е нараснал до 3.06 милиона за седмицата до 11 януари, което е най-високото ниво от юли насам, стана ясно вчера. Предварителните очаквания на икономистите бяха за понижение до 2.9 милиона. Щатската икономика е създала 74 000 нови работни места през декември, показаха данните на министерството на труда на 10 януари при очаквани 197 000 нови работни места от икономистите.

Разпродажбите на развиващите се пазари се задълбочиха вчера, на фона на забавящия се икономически растеж и покачващото се социално напрежение. Аржентинското песо се срина с 12%, след като централната банка на страната ограничи опитите си да подкрепи валутата с продажба на долари. Турската лира поевтиня до рекордно ниско ниво, а централната банка на страната проведе първата си ненасрочена интервенция от повече от две години насам.

Йената се представя най-добре сред основните валути от началото на годината, поскъпвайки с 1.9% спрямо долара. Японската валута изгуби 18% през 2013 г., преди да докосне 105.44 йени за дола на 2 януари, което бе най-слабото от октомври 2008 г.