Почивката без телекомуникации, наричана digital detox (цифрова декосикация), се превръща в пълноценен сегмент на пазара на пътешествия. Все повече хора признават, че стават зависими от своите мобилни устройства и не успяват самостоятелно да се откажат от тях нито у дома, нито на почивка. За тях се появи този вид почивка, който има за цел да помогне на хората да се отпуснат от напрежението постоянно да са „на линия“. На подобни турове започнаха да изпращат служителите си някои големи корпорации, а прогнозите са, че в следващите пет години пазарът ще достигне 150-200 млн. долара приходи:

Echo Valley Ranch&Spa,

Село Клинтън в Британска Колумбия, Канада

Цена: от 570 долара нагоре

Утрото в петзвездното ранчо започва с йога, а как ще протече денят по-нататък, решава самият гост. Ранчото организира „безцифров“ уикенд, по време на който гостите могат да яздят кон, да направят разходка с колело, да идат за риба или на спа. В ранчото няма телевизори, wi-fi и телефони, а вечер всички – собствениците и гостите,сядат около масата, за да споделят впечатленията си от деня.

Westin Dublin

Дъблин, Ирландия

Цена: от 175 евро нагоре

Едва ли сте си представяли, че можете да избягате от технологиите в центъра на оживена европейска столица, но именно тук бе открит първият хотел от този тип в Европа - Westin Dublin. При регистрацията си гостите предават смартфоните си в сейфа на хотела, след което започват глезотиите: „небесно“ легло на десет нива и пет вида възглавници, закуска в леглото, масаж, свещи с аромат на бял чай, настолни игри и пътеводител на Дъблин.

Camp Grounded

Долина Андерсън, Калифорния, САЩ

Цена: от 510 долара

Железните правила на този летен лагер за възрастни гласят: никакви истински имена, никакви разговори за работа, възраст, заплата и пропуснати крайни срокове. Без деца. Без цифрови устройства, включително и фотоапарат. Без социален статус. Само детски забавления за корекция на възрастните ни амбиции: стрелба с лък, плуване, рисуване, песни около огъня. През 2013 г. в лагера, организиран от Digital Detox, се включиха 250 души. За тази година местата също се разпродават бързо.

St. Vincent & The Grenadines

Островите Сент Винсент, Янг, Бекия, Кануан, Меро, Мюстик, Палм, Пти-Сент-Винсент и Юнион, Сент-Винсент и Гренадина

Цена:от 3799 долара

В карибската страна, простираща се на 32 острова, със зависимостта от телекомуникационните технологии се борят и на държавно ниво. На 9 острова се провежда седемдневно лечение от цифрови зависимости. Преди да заминете, ще ви бъде връчен цял наръчник, по който да се подготвите. В него се включват съвети като „Изгледайте сериалите, които следите, за да не се тормозите по време на почвката“, има списък с книги, които си струва да прочетете, докато сте на Карибите, и др. След като сте готови, можете да се изгубите сред рифовете, джунглите, плажовете и скалистите брегове, в луксозните хотели, в които ще изживеете седмица като Робинзон Крузо.

Dhamma Pattana Vipassana Centre

Село Гораи в Западна Боривали, Индия

Цена:безплатно

Гостите на това място могат да прекарат десет дни в пълна тишина, наблюдавайки какво се случва вътре в себе си. Въпреки че посещението е напълно безплатно, режимът е железен: ставане в четири часа, след което два часа медитация, закуска – в шест, следват лекции и различни занимания до 21.30, когато камбаната бие за лягане.

Вижте още: Най-уединените хотели в света

Arawak Beach Inn

заливът Айлънд Харбyр, Ангиля

Цена: от 999 долара

В малкия хотел на кораловия остров няма нищо необикновено, освен че молят гостите си да оставят в сейфа всичките си цифрови устройства. Вместо това можете да вземете под наем автомобил за три дни и екипировка за дайвинг и да обиколите острова. Впрочем на фона на зелените тропици, кристални води, бели пясъци, омари на грил и домашен ром до зори под звуците на жива музика, едва ли ще страдате за смартфона си.

Vichy Spa Hôtel Les Célestins

Виши, Франция

Цена: от 1480 евро

Петзвездният санаториум на известната козметична компания е разположен сред геотермални извори, които са известни от времето на Втората империя. Оздравителната програма, която се предлага включва масажи, пилинг, кални бани и още редица процедури за красота и здраве. Тук има голф игрище, хиподрум, велосипедна алея и се предлага помощ по редица въпроси – от отказване на цигарите до лечение на зависимостта на мобилните устройства.

Eremito, Hotelito Del Alma

Парано, Умбрия, Италия

Цена: 1085 евро

Създал хотела си по модела на средновековен манастир пътешественикът Марсело Мурзили смята, че разкошът в наши дни се състои в това да не се отвличаш с телефонен звън и да умееш да се задоволяваш с малко. За четири години той тръгва от нулата, използвайки само естествени материали и построява обител за романтици като него самия. Тук има монашески килии, а през деня гостите могат да се разхождат из градината, в която има розариум с фонтан. За по-светски настроените посетители работи басейн с джакузи, парна баня, вградена в скалата, а всеки желаещ може да наеме велосипед.

Renaissance Pittsburgh Hotel

Питсбърг, Пенсилвания

Цена: 450 долара

Разкошният дизайнерски хотел в сърцето на мегаполиса предлага програма „дзен и изкуството на детоксикацията“ за големи семейства, в които родителите обръщат повече внимание на кариерата си,отколкото на дома. Целта е да им се даде максимално време заедно.

Via Yoga Digital Detox Retreat

Носара, Коста Рика

Цена: 3295 долара

Разположен сред национален парк в индуистки храм, тук се провеждат занимания по йога, водени от гуру. Гостите живеят в екобунгалка и вф свободното време могат да се занимават с масаж, сърф и нйеограничена медитация.

Вижте още: 10-те най-елитни хотели, които отварят врати през 2014 година