В Средиземно море има повече от 200 острова, но 90 на сто от туристите посещават само 10% от тях. Тези шест са подходящи за вас, ако търсите тишина и спокойствие.

Пантелерия, Италия

По-близо до Тунис отколкото до Италия, този малък вулканичен остров произвежда най-добрите каперси в света, както и уникално сладко вино, наречено Passito.

Това е любимата дестинация за бягство от тълпите на Джорджо Армани. На Пантелерия той притежава собствено dammuso – типична за района куполна каменна вила.

Ако решите да посетите острова, можете да се възползвате от ежедневните самолетни връзки от няколко италиански летища, ферибот от Трапани, Сицилия, както и кораб.

Можете да отседнете в хотелите в главния град на острова или пък да наемете собствено dammuso. Последното ще ви гарантира пълна тишина и спокойствие.

Тествайте способностите си, като наемете колело и обиколите острова или пък пробвайте горещия извор в пристанището Гадир. Непременно опитайте и местния специалитет caponata (яхния от патладжани).

Бозджаада, Турция

Известен и със старото си гръцко име Тенедос, този малко познат остров е идеалното място, на което да загубите представа за времето. В сенчестите кафенета на калдъръмените улички можете да изпиете глътка турско кафе.

До Бозджаада ще ви отведе ферибот от континенталната част на Турция. Можете да отседнете в някой от бутиковите хотели или пък във вила край лозята, разпръснати на острова.

През деня ще ви се стори чудесна идея да събирате тен на плажовете, а вечер вниманието ви ще привлекат местните винени барове. Посетете и удивително добре запазения замък Бозджаада и не забравяйте да се запасите с повече книги, отколкото си мислите, че ще ви трябват.

25 прекрасни и самотни места

Вис, Хърватия

Най-отдалеченият населен остров от континенталната част на Хърватия – Вис, е под командване на военните до 1989 г., което му е помогнало да запази очарованието си.

Малкото яхтено пристанище Вис Таун е доста натоварено в разгара на лятото, но островът все още е относително спокоен - особено в Стария град, до който се стига по живописна крайбрежна алея от центъра на Вис Таун.

За повече уединение се отбийте до Комижа - един от най-красивите градове на Адриатическо море. До острова всеки ден пътуват фериботи от Сплит, има катамаран пътува от Хвар.

Можете да отседнете в хотел или пък да наемете самостоятелен апартамент в града. Наемете скутер, за да изследвате някои от зашеметяващи плажни заливи и се разходете с лодка до Синята пещера на близкия остров Бисево.

За любителите на гмуркането – в района има повече от дузина подводни развалини, а и местното вино не е за изпускане – и бялото, и червеното.

Итака, Гърция

Закътан между Кефалония и континенталната част на Гърция, планинският митичен дом на Одисей е сънлив, девствен рай, заобиколен от невероятно сините морски води.

До него можете да стигнете с полет от Кефалония или пък да вземете ферибот от континенталната част на Гърция. Можете да си наемете хотел в главния пристанищен град Вати или пък да потърсите повече спокойствие в малкото селце Киони.

Наемете си лодка, за да се разходите по плажовете, достъпни само по море. Пробвайте морските дарове в местните таверни и не пропускайте зрелищните гледки от изоставения манастир над разрушаващото се село Ексоги.

10-те най-спокойни острова без автомобили

Форментера, Испания

Въпреки че е съседен на Ибиса, животът на Форментера се движи в много по-бавен ритъм. Изоставен от испанците в продължение на векове заради пиратски нападения, на този пустинен остров Pink Floyd създават албум през 1960 г.

Той е известен с това, че е заобиколен от най-ясните води на Средиземно море. До него можете да стигнете с кораб от Ибиса. Можете да отседнете в любимото място на звездите Las Banderas или пък в Es Ram Eco Resort.

Посетете невероятния нудистки плаж Platja de ses Illetes или пък се топнете в естествената кална баня в главния град на острова.

Гозо, Малта

В средата на 16 век на острова са пращани на заточение провинили се рицари. Днес туристите търсят убежище на красивите му брегове, за да се спасят от тълпите и пълния със стрес живот.

До острова можете да стигнете със самолет и ферибот. Можете да отседнете в хотел или пък да наемете селска къща в някое тихо кътче. Наемете си кола и разгледайте цитаделата в главния град Виктория и древния храм Джгантия, който е на повече от 5000 години.

Посетете и близкия остров Комино, на който се намира един от най-красивите плажове на арпихелага – Синята лагуна.