Санторини е магически остров в Егейско море, който оглавява много списъци с мечтани дестинации. Той е част от близо шестте хиляди гръцки острови и островчета, разпръснати в Егейско и Йонийско море, от които само 227 обитавани.

Архипелагът Санторини се състои от няколко по-малки острова и един главен със същото име. Той е образуван от огромно вулканично изригване през 1400 г. пр.н.е.

Заобиколен от три страни със стръмни скали, главният остров Санторини е с формата на полумесец. Трудно е да се избяга от красотата на този геоложки шедьовър. Ето пет места, които задължително трябва да видите на Санторини:

Гледката към калдерата

Това е кратерът (калдера), който се е образувал при вулканичното изригване. Днес той е пълен с вода. Гледката към него от стръмните брегове не може да бъде сравнена с никое друго изживяване.

Остров Неа Камени

Неа Камени, един от островите, образували се в калдерата на Санторини, е необитаем. Всекидневно до него се организират екскурзии, които разкриват на туристите красотата на черните вулканични скали.

Вижте и Тасос - островът на маслините

Не забравяйте, че за тази разходка ви трябват удобни и здрави обувки и задължително вода. На близкото островче Palia Камени пък можете да се изкъпете в местните минерални води.

Град Иа

Градът, разположен в северната част на главния остров, се слави с една от най-красивите гледки в света. Той е зашеметяващ и със сините си куполни сгради, накацали по стръмните скали.

Плажовете

Санторини се слави с едни от най-забележителните плажове в света. Тук можете да изберете на какъв пясък да попивате лъчите на слънцето – бял, черен и дори червен.

Древният град Акротири

В южната част на главния остров лежи Акротири - едно от най-важните селища по времето на ранната бронзова епоха. Той е покрит с вулканична пепел - спомен от изригването на вулкан, но дори и под нея се виждат останките от славното му минало.

Запазени са изящните фрески на къщите, каменните улици и площади и уникални предмети от тази епоха.