В Мексико е бил заловен един от лидерите на наркокартела "Рицари тамплиери", от който са пропищели жителите на щата Мичоакан.

Дионисио Лоя Планкарте, по прякор "Чичо", е бил арестуван в град Морелия, Мичоакан. Полицаите го открили да се крие в гардероба в дом, подложен на претърсване. Планкарте е обвиняван за трафик на дрога, рекет, убийства - на конкуренти, полицаи, военни, цивилни.

Знаковият арест идва, след като напрежението в Мичоакан ескалира до невиждани през последните години размери. Терорът на "Рицарите тамплиери" дойде до гуша на местните жители, които сформираха въоръжени доброволчески отряди и тръгнаха сами на война срещу мафиотите.

Най-бруталните престъпления на наркокартела Сетас

Патрулиращите по улиците на градовете в Мичоакан доброволци, наричащи се "вигиланти" (бдителни), успяха да прогонят "тамплиерите" от град Нуева Италия и да наложат контрол върху град Апатсинган, считан за бастион на мафиотите. Подобни доброволчески отряди отскоро действат и в други мексикански щати.

Властите призоваха вигилантите да се разоръжат, опасявайки се от допълнително ескалиране на насилието, припомня БГНЕС.

Опълченците обаче категорично отказват, тъй като според тях правителството не прави нищо, за да пресече терора на наркокартелите. "Ще сложим оръжие едва тогава, когато "тамплиерите" бъдат напълно обезвредени", категорични са те.