Oръжия, пари, кокс и усмивки - един ден от живота на мексикански наркокартел. Всички снимки, които ще намерите, са публикувани във Facebook, както в официалните страници на наркокартелите, така и в личните профили на техните членове.

Снимките на оръжия, наркотици, пари и трагикомични автопортрети имат за цел да внушат, че тези момчета (и момичета) водят доста зает и разнообразен живот:

Тези снимки редовно се трият от администрацията на социалната мрежа Facebook, но се появяват отново и отново в други акаунти.

Според анализаторите наркокартелите са започнали да използват социалните медии, за да създадат по-положителен образ.

Те "рекламират" своите дейности, провеждат дейности „за връзки с обществеността“ и на практика се изявяват като собствена медийна компания.

Анализаторите считат, че тези снимки в социалните мрежи помагат на картелите за привличане на нови сили.

Те се опитват да покажат своята светла страна и да заявят на света, че не са толкова зли, както твърдят властите

Видеоклип, на който се вижда как един от членовете на картела носи храна, вода и хуманитарна помощ за мексиканци, засегнати от урагана Ингрид, събра над 500 000 показвания.

Речта през август на лидера на картела "Рицарите тамплиери" с прякор La Tuta събра милиони гледания в YouTube. За сравнение, видео на речта на президента на Мексико Енрике Пеня Нието събра по-малко от 16 000. Така че кой е национален герой?

Профил във Facebook, собственост на Meplariosu Caballeros, събра 10 000 харесвания, преди да бъде затворена от администраторите.

Вместо това, по-късно се появи профил Brawley - чаровен член на картел с ненаситен апетит за автопортрети.

Brawley обича да позира с пистолет и куп пари.

Картелите картели използват и „архивни“ снимки, на които показват живота си като "драматичен".

На тях се виждат оръжия, хора с маски, снайпери и членове на наркомафията.

Снимки, на които се виждат обучени бойци на картелите се използват и за сплашване.

Много анализатори твърдят, че въпреки цялата "популярност", тази показност ще унищожи мафията.

В един миг технологиите, които са помогнали на картелите да се покажат по света, могат да се превърнат в тяхното слабо място.

Това ще се случи, ако мексиканското правителство намери нови начини и закони за борба с наркокартелите в киберпространството.

Дотогава животът на мексиканските наркокартели е изложен на показ за всички желаещи.