Ако в момента си седите спокойно на работното място, можете да погледнете, кои са 10-те най-опасни начина човек да си изкарва прехраната през 2013 г., подбрани от The Sun:

10. Полицай в Мексико

Ескалацията на продължаващите вече седем години войни между наркокартелите и властите в Мексико е дала своето отражение върху полицията в страната.

Отвличанията и убийствата са ежедневие в Мексико, а броят на жертвите на нарковойната достигна 60 000 през миналата година, като сред тях има хиляди полицаи.

За последно през миналата седмица въоръжени мъже нападнаха от засада екип на полицията, убивайки двама полицаи.

9. Шофьор на камион в Централна Африка

Комбинацията от умора, дълги часове каране и остри завои правят това една от най-опасните професии навсякъде по света, но в Централна Африка опасността е на съвсем друго ниво.

Много от пътищата там нямат настилка, а в богатата на петрол държава Чад всяка година умират над 3 000 шофьори на камиони при население от 11 милиона души, което е най-високата смъртност в света.

Катастрофите и засадите от страна на престъпници са ежедневие. При една такава катастрофа през миналата година Централноафриканската република загинаха 23 души, а десет бяха ранени.

8. Дървосекач

Последното нещо, което бихте искали по време на работа, е на главата ви да падне дърво. Това обаче е постоянна опасност за дървосекачите по цял свят.

В САЩ, където мерките за безопасност са едни от най-добрите в света, има около 104 смъртни случая на всеки 100 000 души.

През март Уилям Гудсън, 72-годишен дървосекач от САЩ, загина, след като бе затиснат от паднало дърво.

7. Рибар на кораб за търговски риболов

Тези, които следят предаването „Смъртносен улов“ по Discovery Channel, знаят, че това е една от най-опасните професии в света.

Падането зад борда, обръщането на лодката и дефекти при употребата на различни уреди водят до 127.3 смъртни случая на 100 000 души в САЩ.

6. Експерт по обезвреждане на бомби

Това си остава една от най-опасните длъжности в армията, като десетки експерти по обезвреждането на бомби са загинали в Ирак и Афганистан през последните години.

Професията бе популяризирана в холивудския филм „Войната е опиат“, но става обект на все по-голям внимание, особено след смъртта на геройски загиналия капитан Даниел Шепърд.

Той е убит, докато се опитва да обезвреди крайпътна бомба в Афганистан. Преди това Шепърд обезврежда 13 бомби за 36 часа, подложен на вражески огън, за което посмъртно получава медал за храброст.

5. Журналист в Сирия

Отразяването на новините в Мексико, Пакистан и Сомалия е едно от най-опасните неща в журналистическата професия, но разкъсваната от война Сирия си остава най-смъртоносна.

Според Международния комитет за защита на журналистите, в Сирия са убити 39 журналисти, а 21 са били отвлечени само през 2012 г.

Според други оценки техният брой е много по-голям, като за това носят отговорност както бунтовниците, така и управляващият режим.

4. Частен охранител в Ирак

След като коалиционните сили напуснаха Ирак, частните охранителни фирми рискуват живота на служителите си срещу заплащане.

Те са натоварени с опасната задача да охраняват посолства, хора и държавни сгради срещу бунтовниците. В резултат на това в САЩ е имало 90 680 застрахователни иска директно или от името на частни охранители от 2001 г. насам.

3. Миньор в Китай

Исторически погледнато това е една от най-тежките професии като цяло, но при добива на въглища в Китай положението е най-лошо.

През миналата година 1 384 души са загинали при инциденти в мини за добив на въглища в Китай. Броят им намалява в сравнение със стряскащите 1 973 жертви през 2011 г.

2. Пилот на руски пътнически самолет

Самото качване на самолет е притеснително за доста хора, но ако сте руски пилот притесненията може да са още повече.

През последните десет години около 800 души са загинали при въздушни катастрофи в страната.

През 2011 г. 44 от 45-те души на борда на самолет загинаха в близост до руския град Ярославъл – много от тях бяха състезатели на местния хокеен отбор. Виновен за катастрофата бил пилотът на самолета, който неправилно използвал спирачките. Той бил подправил документите си за летене.

1. Шофьор на автобус в Гватемала Сити

В продължаващата вече шеста година кампания на насилие безмилостни гватемалски банди са убили около 900 от шофьорите на автобуси в столицата на страната Гватемала Сити.

Много шофьори са се отказали от професията заради опасността. Едва 5% от убийствата пък се разкриват от полицията.

Гангстерите избиват работниците, возещи се на обслужващите града 10 000 автобуса, ако откажат да платят искания рекет.

Убийства достигат шокиращото ниво от едно на ден в за първите два месеца на тази година.