Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента, с което беше удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци. Според съдиите то противоречи както на Конституцията, така и на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Делото по този казус бе образувано на 5 ноември 2013 година по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП, припомня БНР.

Няколко дни по-рано депутатите от ДПС Четин Казак, Митхат Метин и Мустафа Карадайъ внесоха в Конституционния съд искането за отмяна на решението на парламента за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година.

"С оглед на европейското бъдеще на България се надявам Конституционният съд да се произнесе в най-кратки срокове", заяви тогава Казак и показа папката, в която беше искането, заедно с 55-те подписа на народни представители, които са го подписали - 36 са от ДПС и 19 от Коалиция за България.

Решението на Конституционния съд е очаквано и дава възможност на институциите да излязат безпроблемно от ситуацията, в която ги вкара парламентарното гласуване, достигнало непостижимото за този парламент квалифицирано мнозинство. Заради него България получи напомняне от Брюксел, че разговорът за удължаване на мораториума за продажба на земя минава през преразглеждане на Договора за присъединяване и се нуждае от подкрепата на всички страни-членки на Съюза.

След обнародването на решението в "Държавен вестник" европейски граждани без притеснение ще могат да си купуват земя у нас.