Цените на имотите във Великобритания са регистрирали ръст за 13-и пореден месец през януари до най-високото им ниво от близо шест години насам, вследствие на ускоряване на скоростта на ръста на икономиката, посочиха официални данни.

Средните цени на имотите са се повишили с 0.7% спрямо декември до 176 491 паунда, което е най-високото им ниво от април 2008 година. Това изпревари средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст от 0.6% за януари.

На годишна база цените на имотите в Обединеното кралство са нараснали с 8.8%, което е най-голямото им повишение от май 2010 година.

„Ясно е, че доброто представяне на пазара на имоти се разпространява“, коментира Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight. „Това създава опасения, че можем да станем свидетели на надуване на нов имотен балон през тази година“, допълва специалистът, цитиран от Bloomberg. Възможно е през тази година да видим ново повишение в цените на имотите от 8%, допълва още Арчър.

Растящите цени на имотите във Великобритания накараха централната банка на страната да прекрати подкрепата си за пазара на ипотечни кредити.

Икономиката на страната отбеляза ръст от 0.7% през четвъртото тримесечие на миналата година, което бе най-доброто й представяне от 2007 година насам. И докато цените на имотите растат, те все още са с 4% под пика им през 2007 година, сочи статистиката.

Търсенето на имоти бе в известна степен подпомогнато от програмата, известна като „помощ при покупка“, гарантиращи кредитите на тези, които могат да са позволят едва малка първоначална вноска.

Купувачите на първо жилище са били основен двигател на ръста в търсенето и цените на имотите.

Одобрените ипотечни кредити през декември в страната са били 72 900 през декември, на фона на 70 758 месец по-рано.