Google ще продаде подразделението си за производство на смартфони Motorola на Lenovo за 2.9 млрд. долара - цена, на която най-голямото придобиване на Google изглежда и като най-скъпата грешка на компанията, пише CNBC.

Сделката, която бе обявена вчера, ще отърве Google от едно финансово главоболие, което тормозеше интернет гиганта още откакто купи Motorola Mobility за 12.4 млрд. долара през 2012 г.

Motorola е изгубила близо 2 млрд. долара, откакто Google пое управлението на компанията, като в същото време е намалила броя на служителите си от 20 000 на 3 800.

И докато Google поема друг курс, китайската Lenovo Group се подготвя за сериозна експанзия. Lenovo вече е най-големият производител на персонални компютри в света и изглежда има желание да стане сериозен играч и на пазара на смартфони, тъй като все повече хора разчитат на тях за интернет, вместо на лаптопи и настолни компютри.

Това ще бъде и втората мащабна сделка на Lenovo през този месец. През миналата седмица компанията вече обяви планове да купи сериозна част от бизнеса със сървъри на IBM за 2.3 млрд. долара.