Доверието в икономиката се е подобрило през януари в еврозоната за девети пореден месец, показва статистиката на Европейската комисия. Индексът на икономическо доверие се е повишил до 100.9 пункта спрямо 100.4 пункта през декември, достигайки най-високото ниво от 2011 г.

В двете най-големи икономики в еврозоната доверието се е повишило с 0.7 пункта в Германия -най-високото от април 2011, и с 1.1 пункт във Франция – най-високото от април 2012 г.

Икономическото доверие в Испания и Италия се е запазило стабилно, а в Холандия се е влошило, съобщи АФП.

Подобрението на икономическото доверие в еврозоната се дължи основно на нарасналото доверие в сектора на услугите с 1.9%.

Доверието на потребителите се е подобрило с 1.8 пункта, в голяма степен благодарение на по-оптимистичните очаквания по отношение на безработицата и подобряването на икономическата ситуация. Подобрени очаквания с 1.6 пункта отчита и търговията на дребно.

По-песимистичните очаквания относно готовата продукция в същото време са понижили индекса на доверието в промишлеността с 0.5 пункта и в строителство с 3.7 пункта.

Доверието в сектора на финансовите услуги се е покачило с 4.1 пункта.

В рамките на ЕС, подобряването на икономическото доверие е малко по-силно изразено, отколкото в еврозоната, с ръст от0.9 пункта до 104.7, най-високото си ниво от юни 2011 година.

Доверието се е увеличило, особено в двете най-големи икономики извън еврозоната в Полша с 1.7 пункта и с 1.0 пункт в Обединеното кралство.