Турското правителство уволни или преназначи 800 полицейски служители в столицата Анкара, продължавайки чистката в полицията в отговор на разследването за корупция по високите етажи на властта, съобщават местни медии.

Висши служители бяха сред отстранените от поста им в последната вълна от уволнения в Анкара и западния пристанищен град Измир, съобщават в. "Милиет" и в. "Хюриет" на сайтовете си. Над 500 полицаи са били отстранени от постовете си в Анкара, а други 274 - в Измир, допълват същите източници.

Турските медии смятат, че правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган вече е санкционирало около 6000 полицаи в цялата страна, включително високопоставени служители, в явна ответна реакция на разследването за корупция сред политическия елит, съобщи БГНЕС.

След като през декември избухна корупционният скандал, десетки прокурори, включително високопоставени юристи, участващи в разследването на предполагаемо пране на пари, контрабанда със злато и подкупи, също бяха уволнени.

Ердоган обвини поддръжниците на живеещия в изгнание турски проповедник Фетула Гюлен, който разполага с голямо влияние в съдебната система и полицията, че са започнали разследването в рамките на "заговор за преврат" срещу правителството му в решаващата година на избори.

Но чистките на Ердоган в съчетание със закони, целящи повишаване на контрола на правителството върху съдебната система и интернет, породиха дълбока загриженост в страната и в чужбина за състоянието на демокрацията в страната, населена предимно с мюсюлмани.