На широкия пясъчен плаж на немския остров Рюген се намира най-големият хотелски комплекс в света. Неговата величествена сграда се простира на цели 5 км по брега и събира в себе си 10 000 стаи с гледка към морето.

Колкото и да е невероятно грандиозната конструкция пустее вече 70 години. Причината – морският курорт наречен Прора е построен за нацистите по заповед на Хитлер между 1936 и 1939 г., но с обявяването на войната строителството е замразено и никога не се подновява.

Хотел Прора е замислен като наистина грандиозна структура: сградата се простира на цели 5 км само на 150 метра от морето. В течение на години всички големи строителни компании на Райха са заети с изграждането му, а около 9 хил. работници се трудят на строежа на осемте жилищни блока, театъра и киното. Замислените басейн и банкетна зала не се реализират.

Вижте още: Най-красивите изоставени места в света

За кратко курортът се населва с хора, които се укриват тук по време на бомбардировките над Хамбург.

След войната обаче хотелът призрак е изоставен на милостта на времето и вандалите.

Съвсем наскоро той привлече вниманието на местните власти, които обмислят възможността за създаване на нов съвременен курорт на мястото. Строителите вече обсъждат създаването на територията му на кафенета, спортни обекти и съвременни хотели.

Вижте още: Бузлуджа през погледа на един британски фотограф