Интернет гигантът Google обяви по-малка от очакваната печалба за четвъртото тримесечие, въпреки че приходите от основната интернет дейност на компанията са нараснали с 22%. Следборсовата търговията с акциите бе волатилна.

Компанията обяви 12.01 долара печалба на акция при 16.86 млрд. долара приходи. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба на акция в размер на 12.20 долара при 16.75 млрд. долара приходи, според проучване на Thomson Reuters.

Приходите от основната дейност на Google възлизат на 15.72 млрд. долара, или с 22% повече в сравнение с година по-рано. Приходите от подразделението Motorola за били 1.24 млрд. долара, намалявайки в сравнение с отчетените 1.51 млрд. долара година по-рано.

Платените кликове върху онлайн рекламите на Google скачат с 31% на годишна база, но средната цена на клик, която Google е получавала е намалял с 11%.

В сряда Google обяви, че продава Motorola на Lenovo за 2.9 млрд. долара, след като придоби компанията за 12.4 млрд. долара през 2012 г. Motorola е изгубила близо 2 млрд. долара, откакто Google пое управлението й, като за този период е съкратила броя на служителите си от 20 000 на 3 800.

Motorola обяви оперативна загуба в размер на 384 млн. долара за четвъртото тримесечие.

От Google също така обявиха, че бордът на директорите е одобрил дългоочакваната емисия акции клас C, която е част от плана на компанията за сплит на акциите.

Сплитът се очаква да стане на 2 април. Той се забави, защото някои от акционерите в Google се опасявах, че от него по несправедлив начин ще се облагодетелстват съоснователите на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин.

Собствениците на акции от клас А, ще получат равен брой акции от клас C. Първоначално стойността на настоящите акции ще бъде разделена поравно между двата типа акции, след което те ще се търгуват отделно.