Тези пет островни групи се състоят от толкова много малки островчета, че на повечето от тях никога не е стъпвал човешки крак.

Остров Северен Сентинел

Той е част от Андаманските острови в Бенгалския залив и се смята за най-неизследваното място на Земята. По-голямата част от него е покрита с гори и е заобиколен от коралови рифове.

Местното население е племе, наречено сентинели. Смята се, че на острова живеят между 50 и 400 души. Те отхвърлят всякакъв контакт с други хора и са сред последните племена на планетата, които са почти недокоснати от съвременната цивилизация.

Соломонови острови

Това е островна държава в Тихия океан, която се намира в близост до Папуа-Нова Гвинея. Състои се от 6 големи и близо 1000 по-малки острова.

Испанците ги кръщават на цар Соломон, след като откриват злато на архипелага. На островите живеят около 520 хил. души, които се прехранват със земеделие и риболов. Държавата разполага с едва 35 асфалтирани шосета.

Сокотра

Островната група се намира в Индийския океан и Йемен и Сомалия спорят за принадлежността й. Пейзажът на островите напомня как е изглеждала Земята преди милиони години.

Вижте и Сокотра - извънземният остров

Уникалните растителни и животински видове, които се срещат само на Сокотра, са резултат от откъсването на островите от континентална Африка и неговата изолация. На острова живеят около 40 хиляди души, които основно се занимават с риболов, животновъдство и земеделие.

Коморски острови

Те също се намират в Индийския океан, като държавата Коморски съюз заема три големи и няколко малки вулканични острова. Остров Мойота все още е френско владение.

Страната е бедна, като повече от половината хранителни продукти се внасят. Тук се срещат уникални животински видове като летящата катерица на Ливингстън и най-големият прилеп, чийто размах на крилата е 1 метър.

Маршалови острови

Тази островна държава се намира в Микронезия. Състои се от две островни вериги, наречени Изгрев и Залев. Тук се намира един от най-големите атоли в света – Кваджалейн.

Към Маршаловите острови спадат над 1 000 коралови острови, като само 23 от тях са обитаеми. Населението им, което наброява около 60 хил. души, се прехранва с риболов и отглеждане на кокосови палми и хлебни дървета.

Една значителна част от приходите на островите се осигурява от наема, който американците плащат за военната си база на Кваджалейн.