Фискалният резерв е с 200 млн. лв. над минималната граница от 4.5 млрд.лв. и е около 4.7 милиарда лева, обяви в НС министърът на финансите Петър Чобанов.

При изпълнението на бюджета имаме позитивна изненада - дефицитът ще бъде 1.8% по последна информация, т.е. по-малко от предварително очакваното, каза той. А като цяло завършихме успешно фискалната година и се справихме с доста предизвикателства, по-голяма част от които наследени, коментира министърът.

Трябваше да осигурим допълнителни разходи по отношение на НЗОК и не толкова добре изготвения й бюджет, все пак успяхме да разрешим напрежението там, подчерта Чобанов, цитиран от БГНЕС.

Възстановихме добра традиция, която е в полза на хората – добавките за пенсионерите в края на годината, припомни Чобанов. Ефектът има силно социално измерение - около 120 милиона лева, които бяха допълнителен ресурс.

Намалили сме задлъжнялостта на държавата към фирмите и ако към края на юни е била около 150 млн. лв., към края на годината вече е под 110 млн.лв., уточни той и добави, че ще продължат това позитивно развитие през 2014 г.

Чобанов отчете, че не е изпълнен лимитът за дълга - планиран е на 14. 6 млрд. лв., но резултатите показват, че той е 14.1 млрд. лв. Размразихме социалните плащания, постарахме се да влеем ликвидност в икономиката през плащанията към бизнеса и възстановената коректност на данъчната администрация към бизнеса", продължи министърът.

И посочи още цифри: "Приключихме годината с около 240 млн. лв. невъзстановено ДДС, което е най-ниската стойност за последните 7 години. Обръщаме сериозно внимание на коректността на бизнеса помежду си и от бизнеса към държавата, каза Чобанов.

Според него "при тези плащания, които бизнесът коректно е декларирал, но поради една или друга причина не може да плати, там също е по-добра комуникацията и се дава възможност за по-благоприятен за бизнеса план за разсрочване на задължението".

Фирмите могат да си вземат глътка въздух и чрез подобряването на икономическата ситуация, а оттам нататък да могат да си покрият задълженията към държавата. Според министъра този механизъм започва да работи.

Чобанов си дава сметка, че могат да бъдат изпълнени и преизпълнени приходите спокойно, ако се поддържа тактиката да не се възстановява ДДС навреме, но това няма смисъл и е вредно за икономиката, призна той.

"Виждаме, че бюджетен дефицит може да се изпълни и по друг начин, а именно когато се подпомогне икономиката да заработи и парите да се въртят по-бързо, т.е. ликвидността да е налична". Той припомни, че този процес е подпомогнат и от плащанията, до последния ден на годината се е оперирало и с европейските средства.

За външния дълг Чобанов каза, че "той е една процедура, която отнема време, следим внимателно пазарната ситуация с цел избор на подходящ финансов инструмент. Срокът се определя от пазарите, т.е. да успеем да изберем оптимална ситуация, която да ни позволи да реализираме успешна емисия", заключи финансовият министър.