Разположен в средата на Атлантическия океан, на 1369 км западно от европейския континент, Азорският архипелаг се състои от девет острова, разпределени в три групи.

Вулканите, които са ги родили, са създали и по-малки островчета, разположени точно до бреговете на основните им събратя. Може би най- известната от тези малки формации е Vila Franca do Campo.

Той се намира се на около 500 метра от брега на остров Сао Мигел - най-големият и най-гъсто населен в архипелага. Кръстен е на града, бивша столица на Сао Мигел, който се намира точно срещу островчето.

Vila Franca do Campo е формиран от кратера на отдавна изгаснал подводен вулкан. Днес то е природен резерват и една от основните туристически атракции на Сао Мигел - особено след като на него се провежда световният шампионат Red Bull Cliff Diving през 2012 г.

Стените на кратера са покрити с ендемична растителност, а в него се намира езеро с почти перфектна кръгла форма, което е свързано с морето чрез тесен канал. Този отвор се нарича вoquete и е с изложение на север към бреговете на Сао Мигел.

Каналът дава възможност за циркулация на водата между океана и лагуната и предотвратява навлизането на вълни в кратера, което го превръща в идеално убежище за ракообразни, риби и водорасли.

На островчето е имало военен форт, то е било отправна точка за китоловците и дори се е отглеждало грозде. Днес, в качеството си на природен резерват, Vila Franca do Campo може да бъде посетен само по време на активния сезон - между юни и септември.

Кристално чистите води на лагуната и прекрасният плаж са отлични за слънчеви бани, плуване, гмуркане и гмуркане с шнорхел.