Еврото поевтиня до 10-седмичен минимум спрямо йената преди очакваните днес данни, които могат да покажат, че продажбите на дребно в еврозоната са паднали на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи с ангажимента си към по-ниски лихви.

ЕЦБ вероятно ще запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.25% на своята среща утре на фона на забавящата се инфлация, според проучване на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News.

Йената поскъпна спрямо повечето основни валути, след като Бил Грос от Pacific Investment Management Co. (PIMCO) заяви, че рисковите активи са уязвими, което подкрепи търсенето на валути убежища.

Еврото поевтиня с 0.3% до 137.06 йени. Японската валута докосна нивото от 136.23 вчера, което бе най-слабото от 22 ноември насам. Еврото остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.3512. Йената поскъпна с 0.2% до 101.44 йени за долар след 0.7-процентното понижение от вчера, което бе най-голямото от 14 януари.

Официалните данни днес могат да покажат, че продажбите на дребно в еврозоната са паднали с 0.7% през декември в сравнение с предходния месец. Продажбите нараснаха с 1.4% през ноември, изравнявайки най-голямото увеличение от 12 години насам.

От Евростат обявиха през миналата седмица, че ръстът при потребителските цени през януари е бил най-малък от ноември 2009 г.

Йената поскъпна спрямо валутите на Нова Зеландия и Австралия, след като Грос, който управлява най-големия фонд за инвестиции в облигации в света, заяви, че темпът на икономическия растеж е един от най-голямите рискове за финансовите пазари.

Данни, които се очакват на 12 февруари, вероятно ще покажат, че ръстът, както при износа, така и при вноса, на Китай се е забавил през миналия месец. Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и Нова Зеландия.

Йената скочи с 0.7% до 83.23 спрямо новозеландския долар и също с толкова до 90.13 спрямо австралийския долар.

Японската валута е поскъпнала с 5.8% от началото на годината спрямо кошница от девет основни валути. Доларът се е повишил с 1.5%, а еврото е изгубило 0.4%.

Очакванията на трейдърите спрямо волатилността намаляват във втори пореден ден. Индексът на Deutsche Bank AG, който следи волатилността при девет основни валутни двойки, се е понижил с 21 базисни пункта до 8.19%.