Глобалните разпродажби на световните фондови пазари продължават. И развиващите се пазари продължават да са сред най-зле представящите се.

Инвеститорите масово разпродават валутите на развиващите се страни, като причина за това до голяма степен е политиката на Фед по ограничаване на стимулите за щатската икономика.

Ето и как са се представяли валутите на развиващите се страни спрямо щатския долар през последната една година, според данни на OAM Investment Strategy и Bloomberg.

Прави впечатление от диаграмата, че българският лев е четвъртата най-добре представяща се валута на развиваща се страна спрямо долара след тези на Китай, Южна Корея и Хонконг.

Левът е поевтинял едва с 0.7% спрямо долара, а до голяма степен това се предопределя от доброто представяне на еврото, спрямо който родната валута е обвързана.

Валутата на Китай е най-добре представящата се валута на развиваща се страна, като юанът е поскъпнал с 2.6%. Вонът е другата валута поскъпнала спрямо долара, добавила 0.7% към стойността си. Всички останали валути на развиващи се страни са поевтинели спрямо долара.

Аржентинското песо е поевтиняло с 37.9% спрямо долара и е най-зле представящата се валута. То е следвано от турската лира, загубила 22.3% от стойността си и индонезийската рупия, поевтиняла с 20.2%.