Валутите на развиващите се страни регистрираха сериозни загуби в последния ден от седмицата, водени от турската лира. Валутата на югоизточната ни съседка регистрира нов исторически минимум спрямо долара и еврото.

Доларът поскъпна до нива от 2.3360 спрямо турската лира, вследствие на опасенията, че Фед ще продължи с политиката си на ограничаване на стимулите.

Спрямо еврото лирата също отбеляза исторически най-ниска стойност - при нива от над 3.2000 лири за евро.

Инвеститорите също така разпродаваха южноафриканският ранд и аржентинското песо. До двуседмичен минимум се понижиха валутите на Индия и Индонезия.

„Пазарът е в паническо настроениея. Налице е изключително голям страх, свързан с развиващите се пазари, въпреки че глобалната икономическа ситуация не се е променила много“, коментира Беноит Ан, ръководител звено развиващи се пазари в Societe Generale, цитиран от CNBC. „Страховете на пазара са, че Фед ще ускори темповете на ограничаване на стимулите“, допълва специалистът.

Щатската централна банка обеща, че няма да повишава нивото на лихвите, докато нивото на безработицата не достигне 6.5%, но някои пазарни участници се опасяват, че Фед няма да спази това си обещание.

Политиката на Фед относно лихвите винаги е имала изключително силно въздействие върху посоката на търговия на валутите на развиващите се пазари. Спекулациите за ограничаване на стимулите през 2013 година засегнаха сериозно валутите на Индия, Турция, Русия и Бразилия.

Поевтиняването на аржентинското песо с най-вного от 12 години накара правителството на страната да отхлаби валутните ограничения.

Жителите на страната ще могат да купуват долари за да спестяват в зависимост от техния доход две години, след като бяха наложени рестрикции за това.