Турската лира продължава със свободното си падане и днес регистрира ново историческо дъно спрямо долара и еврото. Щатската валута поскъпна до нива от 1.2915 спрямо турската лира, до което ниво се търгува изключително близо и към момента.

Еврото също регистрира нов исторически максимум спрямо турската национална валута, повишавайки се до нива от 3.1240, до което също се търгува и в момента.

Свободното падане на турската валута стартира в началото на декември миналата година след корупционните скандали в страната, свързани с управляващите.

Така само за последния един месец турската лира поевтиня с над 12% спрямо долара и еврото, като е най-понижаващата се валута в света за посочения период.

Обезценката на лирата се подсили и заради бездействието от страна на турската централна банка, която запази през тази седмица нивата на лихвите в страната без изменение при ниво от 4.5%.

Това разочарова голяма част от пазарните участници, които очакваха известна подкрепа от страна на националната финансова институция към националната валута на страната.