Политическата нестабилност в Турция продължава да се отразява негативно на турската лира и през новата година.

Националната валута на южната ни съседка поевтиня да нов исторически минимум спрямо щатския долар днес. Турската лира бе най-поевтиняващата валута през декември, миналата година, когато загуби 6.3% от стойността си.

Щатският долар поскъпна до нива малко над 2.18 рано днес, като впоследствие отново се върна под ключовото ниво и се разменя при нива от 2.1775.

Понижение днес регистрира и водещият индекс в Турция, следящ представянето на 100-те най-големи компании. Той се понижи с 1.9%, което бе най-голямото му понижение от 26 декември миналата година.

Истанбулският индекс се понижи с 21% в доларово изражение от началото на месеца, с което загубата му за годината възлиза на 32%. Понижението е най-голямо сред 90-те основни борсови индекса по света, следени от финансовото издание Bloomberg.

Кризата в Турция се задълбочи на 17 декември с ареста на синовете на трима министри, както и на изпълнителния директор на държавната Turkiye Halk Bankasi AS по обвинения за подкупи, пране на пари, корупция и контрабанда на злато.

Според някои инвеститори спадът на нивата на турските акции е добра възможност за евтини покупки. Сред тях е и BlackRock Inc. - най-големият фонд за управление на пари в света, който е добавил към позициите си в страната.