Горещите преди няколко години страни от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) вече не са в основата на инвеститорското внимание, като фокусът е пренасочен към развиващите се икономики на така наречените „нестабилни пет“ (Бразилия, Индонезия, Индия, Турция и ЮАР).

Тази фраза за пръв път е въведена от анализатора Джеймс Лорд от щатската инвестиционна банка Morgan Stanley през август, като в основата й стои слабостта на тези развиващи се икономики, предопределена от изтеглянето на инвестиции от тях и повишаващата се цена на труд.

Тези негативни фактори инициираха съществени проблеми за икономиките и забавяне на икономическите им темпове на ръст. Заедно петте икономики представляват около 7% от световната икономика.

Изтеглянето на инвестициите от тези пазари доведе до проблеми в платежните им баланси, което пък се отрази негативно върху валутите им.

Допълнително ситуацията се усложнява от фактът, че през следващата година избори ще има в четири от тези пет страни, което допълнително внася несигурност.

Валутите на тези пет страни срещнаха масирани разпродажби, когато спекулациите за изтегляне на помощта на Фед за щатската икономика бяха силни. Развиващите се пазари се облагодетелстваха от политиката на „печатане на пари“ в САЩ, което насочваше повече инвестиции към тях. С повишаване на очакванията за ограничаване на „лесните пари“ обаче, инвеститорите започнаха да се изтеглят от тези пазари.

След масираните разпродажби на тези валути в момента се наблюдава консолидация при тях.

Бразилският реал е в ситуация на „купи днес, продай утре“, тъй като вероятността повишаването на лихвите да засегне икономическия ръст е много голяма, според пазарните наблюдатели. Перспективите на Бразилия бяха занижени от „позитивни“ на „стабилни“ от рейтинговата агенция Moody's, следствие на опасенията за забавяне на ръста в страната.

Индийската рупия породи сериозни опасения, защото поевтиняването й не бе съпроводена с очакваните промени в платежния баланс, тъй като вносът на петрол все още е скъп.

Индонезийската рупия поражда притеснения в инвеститорите, защото е относително трудна за продаване, във връзка с административни промени наложени от правителството, наложени с цел да се спре рекордното й обезценяване.

Разбира се „фрагилността“ е различна при петте икономики и инвеститорите не бива да ги поставят автоматично под един знаменател, предупреждават специалистите.

Турската лира и южноафриканският ранд вече поевтиняха значително и са при нива, при които са значително по-атрактивни, според Дейвид Блум, глобален стратег в HSBC.