Анализаторският екип на Schroders смята, че са налице всички шансове 2014 г. да бъде още една позитивна година за глобалните капиталови пазари.

От британското управляващо дружество, което е партньор за България на Карол Капитал Мениджмънт, очакват стабилизирането на световната икономика да продължи. Прогнозите им са световният ръст на БВП за 2014 г. да е 3%.

Schroders вярват, че подобряването ще дойде основно от западните икономики, като очакват икономиките в Европа и САЩ да растат с по-бързи темпове от тези през 2013 г. Те подчертават обаче, че задълбоченият анализ и избор на компании, в които да се инвестира, ще са от съществена важност за резултатите.

Анализаторите предупреждават, че въпреки позитивизма, е възможно волатилността на пазарите да е по-висока от тази през изминалата година.

Инфлацията ще продължи да бъде сдържана, като притесненията са по-скоро за дефлационен сценарий, отколкото за силен инфлационен натиск.

Като основно предизвикателство пред пазарите за годината Schroders отчитат предстоящите мерки за намаляване на икономическите стимули в САЩ и евентуалното покачване на лихвените проценти там.

Тяхното заключение е, че натискът нагоре на доходностите на облигациите, като резултат от спирането на паричните стимули от страна на Фед, ще бъде ограничен и по-малко драматичен от този, който видяхме през лятото на 2013 г.

Те прогнозират, че Фед ще завърши постепенното намаляване на покупките на активи до октомври 2014 г., а вероятно и по-рано, и очакват първото покачване на лихвите да стане факт в края на 2015 г. В еврозоната и Япония политиката за ниски лихвени проценти ще се запази.

Британските партньори на Карол са позитивни за американската икономика през 2014 г. Според основната им прогноза ръстът на брутния вътрешен продукт в САЩ ще бъде 3.4%, което е над консенсусната оценка. Въпреки ръста, който реализира напоследък, американският фондов пазар продължава да има потенциал и да е атрактвно оценен спрямо пазара на облигации и дори в сравнение с пазарите на акции в други региони по света.

Въпреки че пазарът не е вече толкова евтин, колкото беше преди две години, фундаментът продължава да е в подкрепа на текущите цени, смятат анализаторите.

За разлика от началото на 2013 г., Schroders виждат признаци на възстановяване на европейската икономика, те отчитат че политическите рискове в региона са намалели. Еврозоната вече регистрира две последователни тримесечия на растеж и дори най-затруднените икономики дават положителни сигнали.

Според британските анализатори напредъкът ще остане бавен, но икономиката в еврозоната върви в правилната посока. Schroders отчитат, че европейските акции отбелязаха ръстове, след отпадане на притесненията за разпадане на евросъюза, но вярват, че все още има голям потенциал за покачване.

Според тях акциите на определени компании от Стария континент са много атрактивно оценени към момента. Следващият катализатор на ръста ще бъде подобряването на приходите на компаниите, смятат анализаторите.

По отношение на развиващите се пазари анализаторите наблягат на атрактивните нива на цените на акциите, които според тях вече са отразили лошите новини. Отбелязват, че оценъчните показатели са под дългогодишните им средни стойности.

Развиващите се страни имат умерен вътрешен дълг и ниско ниво на външния дълг и се радват на увеличаваща се средна класа, която води до силно потребление.

Според анализаторите на британското управляващо дружество значителното обезценяване на валутите при някои развиващи се пазари ще подобри тяхната конкурентна позиция и те ще могат да се възползват много добре от ръста при развитите страни.

От Schroders са много позитивни за развиващите се пазари в дългосрочен план, но според тях краткосрочните перспективи са неясни и силен ръст през 2014 г. е малко вероятен.

Притесненията на управляващото дружество относно макроикономическата картина при развиващите се пазари е причината те да продължават да не препоръчват инвестицията в суровини и през 2014 г.

През последното десетилетие цените на суровините бяха силно свързани с ръста на инвестициите и индустриалното производство в развиващите се страни. Според тях в момента е налице завишено предлагане, което може да доведе до стагнация в цените на някои суровини.

Schroders коментират, че най-важният фактор за развитието на пазара на недвижими имоти е възстановяването на глобалната икономика и в частност на ръста в САЩ, Китай и Европа. Инфлацията би повлияла положително върху цените на този актив.

Но дори ако икономическият растеж се окаже разочароващ, липсата на ново предлагане на пазара ще има позитивно влияние върху стойността на имотите, като се има предвид силата на инвеститорското търсене.

Те очакват най-силен ръст за годината в Азия в рамките на 12%-15%, включващ дивидентска доходност от 2%-3%. За САЩ прогнозата е за обща доходност от 8%-10% при дивидент отново около 3% и по-умерен ръст за европейските инвестиции в имоти от порядъка на 7% за годината включваща 4% дивидент.