Българското министерство на околната среда и водите публикува одобрението на инвестиционното предложение за газопровода "Южен поток".

Това се случва след положителното решение на Висшия експертен екологичен съвет по доклада за въздействие върху околната среда (Доклад за ОВОС) за морския газопровод "Южен поток" в България, взето на 24 януари т. г.

Докладът за ОВОС заключава, че проектът няма да засегнe значително околната среда, посочват в съобщение от българското предприятие.

Докладът за ОВОС съдържа заключенията от проучванията на околната среда, културното наследство и социално-икономическата среда при строителството и експлоатацията на българския участък на морския газопровод "Южен поток", извършени от екип от български и чуждестранни експерти.

Докладът описва потенциалното въздействие на проекта и съдържа над 200 мерки за защита, които "Южен поток транспорт" ще предприеме, за да гарантира, че проектът няма да оказва никакво значително въздействие. Докладът включва и обратната връзка от общността на място.

При разработването на доклада за ОВОС са проведени два кръга от консултативни срещи и е била взета предвид получената обратна информация от тях, както и от консултациите със заинтересованите страни, провеждани през миналата година. Така се е стигнало до решението да се приложи алтернативен метод за пресичане на плажа Паша дере до Варна.

Вместо тръбите да се полагат в изкопи, на около 20 метра дълбочина под плажа, ще се прокарат четири микротунела, съответно по един за всеки от четирите тръбопровода на газопровода. По този начин ще се избегнат строителните и изкопните работи на повърхността на самия плаж и ще се запази достъпът на хората до плажа.

След положителното решение на Министерството на околната среда и водите "Южен поток транспорт" ще предприеме следващите стъпки с цел да получи навреме всички необходими разрешителни за строителство, за да започне то в средата на 2014 г., се посочва в съобщението.