Общият доход на лице от домакинство се повишава с 6.1%
Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2013 г. е 1 228 лв. и спрямо същия период на 2012 г. се повишава с 6.1%., отчитат от Национален статистически институт.
Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата, която формира 54.0% от общия доход. Доходите от работна заплата през четвъртото тримесечие на 2013 г. средно на лице от домакинството са 663 лв., което е с 9.8% повече спрямо същото тримесечие на предходната година. Относителният дял на работната заплата в общия доход се увеличава с 1.8 процентни пункта за разглеждания период.
Вторият по значение източник на доход за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял е почти без промяна и съставлява 25.4% от общия доход. В номинално изражение през четвъртото тримесечие на 2013 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват със 7.5% и достигат 311 лв. средно на лице от домакинство.
През четвъртото тримесечие на 2013 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството остават почти без промяна спрямо същия период на 2012 г. и са 85 лева. Относителният им дял намалява с 0.5 процентни пункта и представлява 6.9% от структурата на общия доход.
Доходите от социално осигуряване и социални помощи през четвъртото тримесечие на 2013 г. имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата. Те са 43 лв. средно на лице от домакинството, а относителният им дял в общия доход нараства с 0.4 процентни пункта и представлява 3.4% от неговата структура.
През четвъртото тримесечие на 2013 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход почти се запазва както при предходни периоди и e 98.2%.
Разходи на домакинствата
Общият разход на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2013 г. е 1 136 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2012 г. със 7.4%. Най-голям дял при формиране на общия разход на домакинствата имат разходите за храна и жилище - 49.6% от всички разходи.
Най-същественото перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 9.5% и през четвъртото тримесечие на 2013 г. са 387 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход намалява с 0.4 процентни пункта и е 34.1% през четвъртото тримесечие на 2013 година.
Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се понижават от 183 лв. през четвъртото тримесечие на 2012 г. на 176 лв. средно на лице от домакинството през същото тримесечие на 2013 година. Делът им в общия разход е 15.5% през четвъртото тримесечие на 2013 година.
Разходите за здравеопазване се повишават от 53 лв. през четвъртото тримесечие на 2012 г. на 65 лв. средно на лице от домакинството през същото тримесечие на 2013 г., а относителният им дял намалява с 0.2 процентни пункта и представлява 5.7% от общия разход.
Като абсолютни стойности разходите за транспорт и съобщения се увеличават с 13.7% и достигат 124 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява с 0.6 процентни пункта и е 10.9% от общия разход на домакинствата през четвъртото тримесечие на 2013 година.
Разходите за алкохолни напитки и цигари през четвъртото тримесечие на 2013 г. възлизат на 48 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.2%, което е с 0.4 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 година.
Увеличават се разходите за облекло и обувки. През четвъртото тримесечие на 2013 г. те са 47 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 4.2% и е същият както през четвъртото тримесечие на 2012 година.
Потребление на домакинствата
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство не се променя съществено през четвъртото тримесечие на 2013 г. спрямо същото тримесечие на 2012 година. Увеличение се наблюдава при консумацията на плодове - от 10.7 кг на 12.6 кг, месо - от 8.6 кг на 8.8 кг, сирене - от 3.1 на 3.2 л, и яйца - от 34 на 36 броя. Намалява потреблението на хляб и тестени изделия - от 25.3 на 24.7 кг, зеленчуци - от 15.5 кг на 14.5 кг, кисело мляко - от 6.8 на 6.6 кг, картофи - от 8.1 кг на 7.8 кг, и зрял фасул - от 1.2 кг на 1.1 кг.