Кораловите рифове заемат около 0.1% от Световния океан, но въпреки това те са обитавани от една четвърт от морския живот. Над 270 млн. души на планетата зависят от рибата, ловена в районите на кораловите рифове, като основен продукт за изхранване.

Кораловите рифове са заплашени да изчезнат още преди края на нашия век, предупреждават учените. От години правителствата по света се опитват да се борят с проблема, потапяйки старо и ненужно оборудване за създаването на изкуствени рифове. Постепенно към тях се присъединиха и художници.

Вижте още: Магически дестинации до вода

Мемориалът Нептун е изкуствени риф, който се намира в Маями, Флорида, на 14 м под морското равнище. Това подводно гробище е най-големият техногенен риф в света с площ над 55 000 кв.м.

Подводният мъртъв град бе създаден през 2007 г., както за да послужи като коралов риф, така и за да ни напомня за заплахата, която крие повишаването на нивото на Световния океан. В подводния град има арки, куполи, врата и подводни пътища.

Към парка води вратата на Нептун.

Тази статуя на Христос от 25 август 1965 г. украси рифа до о. Ки Ларго във Флорида. Статуята бе потопена на 9 метра в живописен район сред корали и цветни рибки. Заради неголямата дълбочина всеки гмуркач може да се спусне тук. До статуята дори се организират сватби.

Моа́и са каменни монолитни статуи на Великденския остров. Тази бе потопена през 1994 г. за снимките на холивудски филм.

Край бреговете на Мексико пък е разположена най-голямата подводна галерия в света. Скулпторът Джейсън де Кейрес Тейлър създава повече от 480 скулптури, потопени в Националния воден парк в Канкун. Всички статуи са отлети по модел на реални хора. Проектът се нарича „Безмълвна еволюция“.

Всяка година паркът до Канкун се посещава от 750 000 души всяка година.

На тази скулптура на Джейсън де Кейрес Тейлър в Канкун деца от различни националности образуват кръг, държейки се за ръце.

Така изглежда композицията в процеса на създаването си на сушата.

Вижте още: 13 хотела на най-невероятни места в света

Създаването ѝ отне шест месеца. Скулптурната композиция бе потопена през 2007 г.

За няколко години коралите „разкрасяват“ статуята, създавайки местообитание за живот.

Фигурата на човека, заровил главата си в пясъка, бе добавена през 2011 г.

Подводният домашар от сцената „Инерция“.

Вижте още: Невероятни изкуствени и естествени басейни

Телефон от подводния свят.

Проектът Безмълвна еволюция.

За модели служат реални лица, чиито лица се изменят от подводната еволюция, водена от силата на водата и подводния живот.

Така изглеждат склуптурите през 2011 г.

Статуя на будистки монах на Хаваите

Освен галерията в Канкун, Джейсън де Кейрес Тейлър създава арт галерия в Грената, в залива Молинер, разположена на 10 м дълбочина. Тази статуя се нарича Подводният кореспондент.

А тази самотен планински колоездач.

И една костенурка на Фоксваген.

Бронзовата русалка край Каймановите острови е създадена от 42 – годишният гемански художник Саймън Морис.

Вижте още: Най-красивите изоставени места в света