Знаете ли, че Мауна Кеа на Хавайските острови (или White Mountain) е най-високият връх в света – той е цели 16 400 м от основата до върха (Еверест е висок 8 848 м)? А знаете ли, че на подводните вулкани се падат 75% от годишното производство на магма?

Точно както част от височината на Мауна Кеа - 10 000 м под морското равнище, остава скрита за окото и статистиката, подводните вулкани и техните изригвания често остават незабелязани.

Смята се, че в момента има 5000 активни подводни вулкани в света, от които най-високите се издигат над повърхността като острови. Потопената част на Хавайските острови, например, е един от най-големите и най-дълги вулканични хребети - повече от 2400 километра.

Повечето подводни вулкани са разположени в близост до райони на тектонично движение. Вижте къде се намират десет от най-невероятните подводни вулкани в света:

1. Molokini Crater, Хаваи

Днес Molokini Crater в Мауи Каунти, Хавай е остров с форма на полумесец. Той е много популярен сред водолазите и любителите на морски птици.

Всъщност, представлява вулканичен кратер, а вулканът под него в разцвета си е образувал няколко нови острова чрез изригване.

2. Morro Rock, САЩ

Morro Rock в Калифорния е част от поредица вулканични тапи, известни като Девет сестри, създадени преди повече от 20 милиона години.

Експлозията на подводен вулкан създава Morro Rock - гигантско парче от лава, което, влязло веднъж в контакт с морската вода, образува твърда кора и запушва гърлото на вулкана.

Скалата е наречена El Morro (чакълест) от португалските мореплаватели през 16 век, когато кратерът на вулкана е все още видим. Днес ерозията постоянно променя Morro Rock. Вулканът под него вече не е активен.

3. Съртси, Исландия

В някои случаи вулканичните изригвания формират цели нови острови, например Съртси в Исландия. Изригването на подводния вулкан през ноември 1963 г. започва 130 м под морското равнище и от него се образува островът.

Той е мечтата за проучване на геолози, ботаници и биолози. Обявен е от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

4. Eldfell Volcano, остров Хеймей, Исландия

Исландия е страна, чиито жители често стават свидетели на спорадични подводни вулканични изригвания.

Хеймей, например, преживя най-голямата вулканична дейност през 1973 г., когато лавата от вулкана Eldfell (Планината на огъня) заплаши да блокира пристанището. Вулканът в североизточната част на острова изглежда като върха на айсберг.

5. Iwo Jima, Япония

На снимката се вижда изригването на подводен вулкан в Тихия океан, близо до японския остров Иво Джима през юли 2005 г. Частите от японската армия, разположени на острова, забелязали еднокилометрово изхвърляне на пара.

6. Brothers Volcano, Кермадек, Нова Зеландия

Вулканът Brothers е част от активната вулканична дъга Кермадек, намираща се на 400 км североизточно от Нова Зеландия. Той се намира на 1850 м под морското равнище.

Има удивителна трикилометрова калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него.), причинена от вулканична експлозия. Тя е с 300 до 500 метра високи стени, които са се образували преди 37 000 до 51 000 години.

7. Healy Volcano, Кермадек, Нова Зеландия

Това е друг голям подводен вулкан от дъгата Кермадек.

8. NW-Rota 1, Япония

Това е най-впечатляващото изригване на подводен вулкан – причината е, че е уловено от подводна камера (видеото можете да видите най-долу). Случи се през април 2006 г.

Преди този ден учените никога не са били толкова близо до изригващ подводен вулкан и подобно нещо никога не е било заснемано. Един от участващите в подводната експедиция казва:

"Имаше някои страшни моменти. Например когато значително количество газ излезе от кратера. Можете да си представите само какво щеше да бъде на повърхността, ако го нямаше натискът на тоновете морска вода.“

9. Kick 'em Jenny, Гренада

Kick 'em Jenny е името на подводен вулкан, намиращ се на дъното на Карибско море, на 8 км от Гренада. Между 1939 г., когато е регистрирано първото му изригване, и 2001 г., когато за последно е бил активен, са регистрирани 12 изригвания.

Днес петкилометровата зона около вулкана е обявена за защитен район, за да бъдат възпрени приключенски настроените гмуркачи и водолази.

10. Bransfield Strait, Антарктика

Дори и студената Антарктика е дом на вулкани. На тази снимка се вижда Bransfield Strait, който е подводна вулканична зона и остров Ливингстън на преден план.