В древността вулканичните изригвания са смятани за наказание от боговете. Днес знаем, че те са причинени от гореща магма, която се изтласква нагоре през земната мания и излиза през отвори на повърхността.

Разбира се, обяснението на науката не прави изригванията на вулканите по-малко разрушителни. Ето списък на онези вулкани, които е най-вероятно да се активизират:

Yellowstone Caldera, САЩ

Врящите серни извори и изригващи гейзери привличат туристи от близо и далеч към националния парк Yellowstone. Под уникалната му природа обаче се намира супер вулкан, който има потенциала да унищожи цялата западна част на САЩ и да промени хода на човешката история.

Както подсказва името, супер вулканите могат да произведат много мащабни вулканични изригвания. В действителност, този феномен никога не е бил наблюдаван от човечеството.

Последното изригване на супер вулкан, за което знаем, е настъпило преди 640 хиляди години в Yellowstone. Първата известна супер експлозия на вулкан преди 2.1 милиона години е била невероятните 25 000 пъти по-силна от изригването на Сейнт Хелънс през 1980 г., при което загинаха 57 души, а вулканичната пепел заля целия свят.

За разлика от традиционните вулкани, супер вулканите не представляват конусовидна планина, а образуват така наречените калдери - потънали области, които са останали от предишни изригвания.

Всъщност, Yellowstone е гигантски кратер, готов да взриви и унищожи човечеството. Експертите смятат, че изригването му ще убие 87 000 души, докато облаците пепел и газ ще нанесат непоправими щети върху останалата част от човечеството.

Vesuvius, Италия

Вулканът Vesuvius в областта Кампания в Италия е един от най-опасните в света. Последното му изригване е през 1944 г. Според досегашната цикличност, това се случва на всеки 20 години.

В района на вулкана живеят близо 3 млн. души, тъй като той се намира само на 5 км от Неапол. Това, всъщност, е най-гъсто населеният вулканичен район в целия свят.

Vesuvius е единственият европейски вулкан, който е изригвал през последните 100 години. Най-известното му изригване е през 79 г., когато е погребал под лава градовете Херкулан и Помпей.

Popocatépetl, Мексико

Вулканът представлява висок връх, покрит с лед. Намира се в близост до Мексико сити. Около 9 млн. души живеят в радиуса на изригването му.

А той е изригвал повече от 20 пъти от 1519 г. насам, за последно през 2000 г. Превантивната евакуация на 41 000 души от околните градове тогава предотвратява голяма катастрофа.

Sakurajima, Япония

Този композитен вулкан в Япония някога е бил остров, но потоците лава, потекли през 1914 г., са го свързани завинаги със сушата. Много експерти го смятат за "Везувий на изтока" поради високото му ниво на вулканична дейност.

Всяка година хиляди малки експлозии идват от връх Sakurajima и вулканът хвърля пепел върху околностите.

Едно сериозно изригване може да има фатални последици за 700 хиляди жители на Кагошима, които живеят само на километър и половина от вулкана. В града дори има специални приюти, където хората могат да се скрият от падащи отломки.

Galeras, Колумбия

Намира се в южната част на Колумбия, близо до границата с Еквадор. Galeras е бил активен в продължение на най-малко 1 млн. години. Той изригва често, като първото му докуметирано изригване датира през 1580 г.

Особено тревожен е фактът, че град Пасто, в който живеят 450 000 души, се намира на източния му склон.

Вулканът влезе в латентно състояние през 1978 г., но отново се активира през 1988 г., като остана в покой само 10 години. През 1993 г. край него се събраха учени за конференцията Decade Volcano conference, на която обсъждаха опасностите от вулкана.

Точно тогава Galeras изригна, при което шест учени и трима туристи загинаха. От 2000 г. насам той е изригвал почти всяка година, като бълва пепел и лава и причинява трусове в региона.

Merapi, Индонезия

Merapi в превод означава „планина от огън“ - достойно име за най-активния вулкан в Индонезия. Статистиката сочи, че той е произвел повече лава от всеки друг вулкан в света.

Вулканът е изригвал редовно от 1548 г. и е бил активен през последните 10 хиляди години. Експерти смятат, че дейността му е довела до края на хиндуисткото кралство Матарам.

В момента близо до склоновете му се намира град Джокякарта, който е дом на хиляди жители. През 2010 г. изригване предизвика смъртта на 353 души, а 320 000 местни жители останаха без дом.

Nyiragongo, Конго

Това е един от най-активните вулкани на африканския континент. Той е добре известен със своите големи езера от лава, които често се появяват в кратера му.

Nyiragongo представлява огромна заплаха за околните населени места, тъй като никъде в света няма вулкан, който да съдържа толкова голямо количество лава в кратера си. През периода 1894-1977 г. Nyiragongo се изпълва с много лава.

Когато стените на кратера се разрушават на 10 януари 1977 г., в рамките на един час огромните потоци се изливат с над 100 км в час. Те бързо разрушават местните села, причинявайки смъртта на няколко хиляди души.

През 2002 г. друго голямо изригване на Nyiragongo води до потоци лава, които се изливат в столицата на провинция Гома. За щастие, 400 000 жители вече са били евакуирани.

Въпреки това 147 души са загинали в резултат на изригването, 4500 сгради са разрушени, оставяйки 120 000 души без дом. Последващите трусове са унищожили още сгради.

Ulawun, Папуа Нова Гвинея

Ulawun е един от най-активните вулкани в Папуа Нова Гвинея. Изригванията произхождат от центъра на кратера му. Документирани са 22 изригвания от 1700 г. насам. През последните години дейността на Ulawun се изразява в малки изригвания, които хвърлят пепел и лава в околните райони.

Поради височината му най-голямата заплаха от Ulawun е срутване на конструкцията на вулкана, което може да генерира изригване, предизвикващо опустошения на хиляди километри от него.

Taal Volcano, Филипини

Намира се на филипинския остров Лусон, в средата на езерото Таал. Това е само на 50 км от Манила - столицата на Филипините. В нея живеят 1.6 млн. души.

Досега вулканът е изригвал 33 пъти от 1572 г. Някои от тях са били толкова мощни, че са опустошили целия регион. Общият брой на жертвите на вулкана е между 5000 и 6000 души.

Дори и днес единственият сигурен начин да видите активният Taal Volcano е от безопасно разстояние. Разбира се, това не пречи на авантюристи, които го посещават от близо.

Най-екстремните забележителности в света

Mauna Loa, Хавай

Това е най-големият вулкан в света по площ. Той е и сред 5-те вулкана, които изграждат остров Хавай. Mauna Loa изригва редовно през последните 700 хиляди години, а последното му бълване на лава е през 1984 г.

Най-голяма опасност за околните населени места са потоците от лава, които вулканът може да изхвърли. Въпреки че при повечето досегашни изригвания те се придвижват с бавни темпове и представляват минимална опасност за човешкия живот, силни изригвания могат да доведат до бързо движещи се потоци.

При голямото изригване на вулкана през 1984 г. лавата се придвижи към гъсто населения град Хило​​, но в крайна сметка не достигна до сградите. Друга по-малка вероятна, но по-опустошителна опасност, е свличане на скални маси от кратера на вулкана, което ще доведе до силни земетресения и цунами.