Новозеландският долар може да поскъпне спрямо щатския и австралийския долар през тази година, според Поул Блоксам анализатор в HSBC.

Новозеландската валута може дори да премине паритет спрямо австралийския долар, или повишение от 8%, което би се случило за пръв път от 40 години насам.

„Смятаме, че новозеландската валута, или кивито, може да поскъпне до 86-87 цента спрямо щатския долар и дори до паритет спрямо австралийския долар“, според анализатора, цитиран от CNBC.

В понеделник новозеландската валута се повиши до 0.9250 спрямо австралийския долар и 83.67 цента спрямо зелените пари.

Кивито бе „гореща валута“ през изминалата година, след като икономистите бяха изключително бичи настроени към новозеландската икономика.

Междувременно централната банка на страната прояви тон в посока на повишение на лихвите, като специалистите очакват повишението им с 225 базисни пункта през следващите две години.

В резултат на това инвеститорите се насочиха към валутата на страната, с което тя поскъпна с близо 13% спрямо австралийския долар за последната година и с близо 9% спрямо щатския долар от юни насам.

Не всички анализатори обаче, смятат че новозеландският долар ще поскъпва. Според Шон Калоу, главен валутен стратег в Westpac, за повишение на лихвите се говори от толкова време, че то вече е заложено в нивата на търговия на валутата.

„Курсът на търговия на австралиец-новозеландец е заложил повишение на лихвите през тази година отпреди много месеци“, смята Калоу.

Според Калоу новозеландският долар може да остане силен през тази година, но ускоряване на австралийската икономика и подобряване на търговския й баланс могат да направят поскъпването на новозеландеца към паритет малко вероятно.