Инфлацията във Великобритания неочакавао се е забавила през януари падайки под таргета на Централната банка на Великобритания от 2% за първи път от ноември 2009 г.

Потребителските цени в Обединеното кралство са нараснали с 1.9% на годишна база в сравнение с 2% ръст през декември. Предварителните очаквания на икономистите участвали в проучване на Bloomberg бяха, че инфлацията ще остане без промяна. С най-голям принос за забавяне на темпа на растеж на цените са продажбите на DVD-та, входните такси за музеи, стоките за домакинството и алкохолът.

От централната банка прогнозират, че нивото на инфлацията ще остане близко до таргета й в следващите три години. Според управителя на банката Марк карни има възможност основната лихва да бъде задържана на рекордно ниското ниво от 0.5% за известно време с цел подпомагането на икономическото възстановяване.

Днешните данни също така показаха, че цените във Великобритания са паднали с 0.6% през януари в сравнение с декември, което е най-голямото месечно понижение от януари 2009 г. насам. Основната инфлация намалява до 1.6% в сравнение с 1.7%, което е най-ниското й ниво от юни 2009 г.

Миналата седмица Централната банка на Великобритания понижи прогнозата си за инфлацията и повиши очакванията си за икономическия растеж.