Министър-председателят Пламен Орешерски заминава на двудневно официално посещение в Азербайджан за срещи с президента Илхам Алиев и колегата си Артур Ресизаде, предаде БНР.

Официалното посрещане на българската делегация ще е следобед на летището „Гайдар Алиев” в Баку, а на 20 февруари ще се проведат и официалните разговори с президент, премиер, председател на мелимеджлиса, парламента на Азербайджан, Октай Асадов.

Делегацията ще посети мемориалната алея на почетните герои. Там ще бъде поднесен венец на паметника на националния лидер Гайдар Алиев. Венец ще бъде поднесен и в мемориалния комплекс на вечния огън. В програмата са предвидени и посещения в центъра за български език и култура на Бакинския славянски университет и на Центъра за приятелите на културата на Азербайджан „Гайдар Алиев”.

В края на миналата година премиерът Орешарски разговоря в Баку с президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на церемонията по старта на проекта „Шах Дениз 2”. "Булгаргаз" има договор с консорциума за покупка на 1 млрд. куб. метра природен газ от находището в Каспийско море.

Доставките ще започнат най-рано през 2019 година, а страната ни може да получава синьото гориво през газовите връзки с Гърция и Турция.

Перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество има и в области като туризъм, селско стопанство, образование.