Частният сектор в еврозоната е регистрирал ръст в активността си за осми месец през февруари, но се наблюдава забавяне в темповете на ръст.

Индексът РMI, следящ активността в частния сектор, се е понижил до 52.7 пункта през февруари, спрямо тридесет и един месечния максимум от 52.9 пункта през януари.

Заетостта в сектора на услугите и промишлеността се е запазила без промяна за трети пореден месец, противно на тренда на спад през предходните 23 месеца.

Производителите са отчели повишение в производството за осми пореден месец, докато ръст в сектора на услугите е имало през последните седем месеца.

В Германия бизнес активността се е повишила до 32-месечен максимум, докато тази във Франция се е понижила за четвърти последователен месец.

Новите поръчки в частния сектор в Германия са се повишили през февруари с най-ускорения темп от три месеца насам.

„Възстановяването в най-голямата икономика в еврозоната изглежда все по-стабилно и предопределя повишаване в заетостта през последните две години в страната“, коментират анализатори от Markit.

Франция продължава да е слабото звено в еврозоната. Ръстът на икономиката на страната през последното тримесечие на миналата година е бил 0.3%, в сравнение с очакваните 0.2% от анализаторите.