Легализираните неотдавна магазини за марихуана в Колорадо отчетоха за първи път приходите си, като са налице всички признаци, че те ще превишат и най-оптимистичните очаквания.

Марихуаната бе узаконена в Колорадо на 1 януари и така щатът стана първото място в света, където канабисът е напълно легален, а не просто декриминализиран. Според строгите разпоредби, регламентиращи дейността с марихуаната, 163-те магазина за канабис в щата имаха срок до вчера да отчетат януарските си приходи, предаде БТА.

Макар че резултатите няма да бъдат обявени няколко месеца, губернаторът на Колорадо Джон Хикенлупър обяви бюджета на щата в сряда, който предвижда да бъдат събрани 99 милиона долара от данъци върху продажбата на марихуана през предстоящата финансова година. Средствата ще бъдат похарчени за превенция срещу злоупотребата с наркотици сред възрастните и младите.

Парите ще дойдат от данъка върху продажбата на марихуана на дребно, който е 12,9 процента. Щатът налага също така акциз от 15 процента върху продажбата на марихуана, от който се надява да събере 600 милиона долара. Заедно с продажбата на канабис за медицински нужди общо продажбите на марихуана ще възлизат на 11 милиарда долара през финансовата година, според в. “Денвър пост”.