През юни 2011 година украинският президент Виктор Янукович разведе журналисти из своята официална резиденция.

Тя бе това, което всеки може да очаква от дом на държавен глава – няколко прилично изглеждащи спални и приятен офис, в който президентът да работи. Домът е скромен, но това е нормално за държава, където 25% от гражданите живеят под прага на бедността, а средният годишен доход е 4 800 долара.

Само че не всички журналисти се вързаха. Някои от тях издириха информация за истинския палат на Янукович – резиденцията Межигорие.

Това е бивш обществен парк, голям почти колкото държавата Монако.

Резиденцията на Янукович се намира на брега на езеро, а площта на целия имот е 350 акра. Оценява се на 100 млн. долара.

Заплата на Янукович като президент е 115 000 долара на година.

Как успява да си позволи това имение, достойно за милиардер?

Межигорие е парк, намиращ се на 24 км от Киев.

Тук някога са живели православни монаси, които били изгонени около 1700-та година.

От 1935 година паркът се използва за дом на най-висшите партийни лидери. Когато комунизмът пада, паркът се обявява за обществен.

Когато Янукович става премиер през 2002 година, той моли да му се разреши да ползва една сграда в имота за жилище. Дават му сграда номер 20 безплатно.

През 2003 година той печели право да наеме сградата за 49 години със символичен наем, еквивалентен на 35 цента на месец.

Веднага след подписване на този договор за наем, той разрушава старата сграда и издига палат и спортен център на нейно място. При революцията от 2004 година той е изгонен за 1 година от имота, но през 2006 година се завръща на поста премиер и си взема вилата.

По време на неговия трети мандат, от 2006 до 2007 година, някак си Межигорие се оказва приватизирана. Пак напомняме, че това е имот с площ почти колкото тази на Кралство Монако, а в Монако живеят 30 000 души, докато в Межигорие живее един.

Янукович не е плащал пари в тази сделка, а в опит тя да се представи за легална, той предоставя за замяна два стари апартамента в предградие на Киев. Да – премиерът на Украйна прави заменка от два рушащи се апартамента в предградие за 350 акра имение на брега на езеро.

През 2009 година тогавашният премиер Юлия Тимошенко се опитва да получи контрол над Межигорие, но Янукович бързо я отрязва.

През февруари 2010 година той вече е президент и никой не може да му отнеме резиденцията. Нотариалните актове са вече собственост на контролирани от него корпорации.

И това не е всичко. Вече като президент Янукович харчи милиони за екстри и подобрения по имота. Резиденцията му е покрита с мрамор, злато и кристални полилеи за по 100 000 долара единия.

Той дори има зоологическа градина с екзотични животни като коала и кенгуру. Построява си и игрище за голф с 18 дупки, тенис кортове, конюшня, гаражът е за 70 автомобила.

От къде идват тези пари? Заплата му е 115 000 долара на година, плюс военна пенсия от 24 000 долара. През 2013 година той получи аванс от 2 млн. долара, за да напише мемоари, но всичко това е пак далеч от сумата 100 млн. долара, на колкото се оценява имотът.

Междувременно синът на Янукович - Олександър, който е зъболекар по професия, прави истинско чудо. Неговото богатство скача от почти нищо през 2009 година до 500 млн. долара през 2013 година.

Виж още: Над 60 жертви в Украйна