Между 2000 и 2013 г. средната цена на земеделската земя у нас се е повишила с 313%, показва анализ на Системата за агропазарна информация (САПИ). В началото на века сделките са били сключвани за средно 137 лв. за декар, а през миналата година средното ниво вече е било 429 лв./дка.

През изминалата година на имотния пазар у нас земеделските имоти са засенчили апартаментите - две от три сделки са били за ниви. Особено през последните месеци те теглят пазара нагоре, коментира пред "Сега" зам.-председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Най-често купувачите на земеделски земи са фондове, които окрупняват купените ниви и ги отдават под аренда. Частните български производители също масово се интересуват от земи, засилва се и интересът от чужбина - има запитвания, макар реални сделки още да няма. Все по-често се забелязвала тенденцията и по-дребни собственици да продават земите си. Част от получените средства се насочвали в покупка на жилища.

През 2013 г. цените са се увеличи с нови 4.6% в сравнение с предната година, показват данните на САПИ. Най-много покупко-продажби е имало в Северозападна България - на практика всяка трета сделка за земеделски имот е била там. Въпреки оживлението обаче цените остават ниски - средно 380 лв. за декар. Врачанско е рекордьор с най-много изтъргувани ниви - общо 107 129 при средна цена от 485 лв. В Монтанско пък впечатлява ръстът на цените - с 52% за година.

Най-скъпи са земеделските земи в Северния централен регион - средно 560 лв. на декар. Само през 2013 г. цените в този край са пораснали с около 11%. В Добруджа средната цена е 775 лв., а в района на Балчик вече има сделки по 1250-1350 лв./дка.