Бизнес доверието в Германия изненадващо се е повишило до най-високото си ниво от две и половина години - знак за ускоряване на възстановяването на водещата европейска икономика.

Индексът на института Ifo, бизаран на изследването на мнението на 7 000 мениджъри, се е повишил до 111.3 пункта през февруари спрямо 110.6 пункта през януари. Това бе най-високото му ниво от юли 2011 година насам.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 110.5 пункта.

Германия е ключ към ускоряването на ръста на икономиката на еврозоната, която е основен търговски партньор на страната. Резултатите намалиха спекулациите, че ЕЦБ ще предприеме нови стимулиращи мерки, което доведе до поскъпване на еврото.

Единната валута поскъпна до нива на търговия от над 1.3760 след данните, след като преди това се разменяше при нива от 1.3730.

Ръст регистрира и немският DAX до 9 674 пункта спрямо 9 630 пункта преди това.

„Очакваме ускоряване на ръста на Германия през тази година“, според Силвиян Бройер, икономист в Natixis, цитиран от Bloomberg. “Той ще се поведе от частното потребление, подобно на миналата година. Това, което се очаква да е ново през тази година, е ръст в активността на бизнес инвестициите“, допълва още специалистът.

БВП на Германия нарасна с 0.4% през изминалото тримесечие, превишавайки прогнозирания ръст на анализаторите.

По-рано данните за инвеститорското доверие на института ZEW посочи понижение на индикатора за втори пореден месец през февруари.