Скандирайки "продажници" и освирквайки депутатите, разгневени демонстранти днес протестираха пред парламента в Никозия срещу предприетата от правителството приватизация в държавния сектор, съобщава в. "Филелефтерос", цитиран от БТА.

Демонстрантите са се опитали да влязат в сградата на парламента в момент, когато там са се водели дебати по законопроекта за приватизация, като са прекъснали работата на финансовата комисия.

В района на парламента има засилено полицейско присъствие. Вследствие на протестите е имало леко ранени полицаи и демонстранти. Синдикатите обявиха, че от утре протестите ще се засилят и ще бъде спряно електрозахранването в страната.

Работещите в телекома "Сита", който също предстои да бъде приватизиран, днес са преустановили работа.
Наблюдатели в Никозия коментират, че парламентарно представените политически партии в Кипър са под натиск и че търсят формула чрез различни корекции в законопроекта да осигурят необходимото мнозинство, за да може приватизационният проект да мине при гласуването.

Целта на правителството е проектът да бъде одобрен от парламента преди 5 март, за да може на заседанието на Еврогрупата на 10 март финансовите министри да дадат зелена светлина за изплащането на поредния транш от заеми за острова.

Работещите в Кипърската електрическа компания днес също стачкуват. Всички служби на електрическата компания са затворени. Тя е едно от водещите предприятия, заедно с Кипърската телекомуникационна компания и Кипърската пристанищна администрация, подлежащи на приватизация по искане на "тройката" кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка, МВФ) в замяна на предоставяните заеми на страната за излизане от кризата.