По-високи добиви при пшеницата и ечемика очакват зърнопроизводителите в Ямболско. От бранша прогнозират слабо повишение на цената на хляба, съобщи кореспондентът на БНР в Ямбол.

Меката зима се е отразила добре на есенниците и в момента състоянието им е много добро. За ечемика и пшеницата опасността от измръзване през март и април е минимална, каза зърнопроизводителят Динко Жеков.

Влагата от последните дъждове е повече от достатъчна. Позволява сега да започнем подготовката за пролетниците. При рапицата е малко по-сложна ситуацията. Някои рапици не поникнаха есента, но сега явно при топлото време наново така се показаха, каза той.

Според Жеков цената на хляба през следващите месеци ще се задържи на същите нива, като не е изключено леко повишение.

„Това, което е в момента, около 1 лев да се продава по магазините за този 700 грама, големият който е, така остава някой лев и за производителя на хляб. Щом се продава на 1 лев на магазина, той излиза от нас на 70-80 стотинки", каза Жеков.

Потреблението на бял хляб през последните години значително е намаляло, но не се забелязва повишение на консумацията на пълнозърнест хляб, показват наблюденията на хлебопроизводителите.