Цените на имотите във Великобритания отбелязаха 14-то си поредно месечно повишение през февруари и най-голямото си годишно повишение от четири години насам, според асоциацията на ипотечните банки в страната.

Повишението в цените възлиза на 0.6% през този месец, забавяйки се от 0.8% през януари на месечна база. Те са се повишили с 9.4% на годишна база през втория месец на годината.

Последният път, когато годишният ръст е бил толкова висок е бил през 2010 година, когато през април и май е възлязъл съответно на 10.5% и 9.8%.

Ръстът в цените на имотите е подкрепен от доброто възстановяване на британската икономика и слабото предлагане на имоти, което остава под предкризисните нива.

„Търсенето на имоти продължава да се подкрепя от рекордно ниските лихви, подобрената кредитна активност и растящото потребителско доверие, благодарение на здравословното подобряване при заетостта“, коментира Робърт Гарднър, анализатор в Nationwide.

Кешовите трансакции във Великобритания са се запазили относително постоянни от 2008 година насам, вследствие на ниските лихви в Европа, което е инициирало интерес към имотния пазар от международни инвеститори.

„Трендът на повишение може да се обърне или поне да се забави в следващите години“ смята Гарднър.