Според Европейската комисия, жените в Европа все още работят 59 дни безплатно.

Разликата в заплащането между половете - средната разлика между почасовото възнаграждение на жените и мъжете във всички сектори на икономиката, почти не се е променила през последните години и е около 16%. Европейският ден на равното заплащане се отбелязва днес за четвърти път, припомнят ор ЕК. С тази общоевропейска проява се отбелязва датата от новата календарна година, от която жените започват реално да получават заплащане за своя труд, равно с това на мъжете.

На практика жените в ЕС работят 59 дни безплатно, преди да достигнат нивото на заплащане на мъжете.

Разликата в заплащането между половете се изразява като процент от заплащането на мъжете и представлява разликата между средното брутно почасово заплащане на мъжете и жените в различни сектори на икономиката на ЕС.

По последни данни разликата в заплащането между половете в Европейския съюз е била средно 16.4% през 2012 г. Тя остава на това ниво след тенденцията към леко понижение през последните години. През предходните години този процент е бил около 17% или по-висок. Тенденция към трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чешката република, Австрия, Нидерландия и Кипър, докато в други страни (Полша, Литва) тази тенденция се е обърнала през 2012 г.

В някои страни като Унгария, Португалия, Естония, България, Ирландия и Испания разликата в заплащането на мъжете и жените се е увеличила през последните години.

Тенденцията към намаляване на разликата може да се обясни с няколко фактора, като например нарастващия брой високообразовани работещи жени или по-сериозните последици от икономическата криза в някои сектори като строителството или инженерството, в които са заети предимно мъже. Следователно промяната не е единствено в резултат на по-добро заплащане и по-благоприятни условия на труд за жените.